BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.492,92
HABER /  GÜNCEL

Filistinli yetkililer: Arafat'ın ölümü doğal değil

Filistinli yetkililer, eski lider Yaser Arafat'ın ölümüyle ilgili raporların, bunun yaşlılıktan ya da hastalıktan kaynaklı doğal bir ölüm olmadığını gösterdiğini ve bu konudaki araştırmaların devam edeceğini açıkladı.

Abone ol

Filistinli yetkililer, eski lider Yaser Arafat'ın ölümüyle ilgili raporların, bunun yaşlılıktan ya da hastalıktan kaynaklı doğal bir ölüm olmadığını gösterdiğini ve bu konudaki araştırmaların devam edeceğini açıkladı.

İsviçreli adlı tıp uzmanları, dün bir basın toplantısı düzenleyerek Arafat'ın cesedinde yapılan incelemede, normalin 18 katı radyoaktif madde polonyum bulunduğunu doğrulamış, ancak ölüm sebebinin kesin olarak söylenemeyeceğini vurgulamıştı.

Arafat'ın eşyalarında yapılan testler zehirlenmiş olabileceğine işaret edince, eşi Süha Arafat'ın isteği üzerine bir yıl önce mezarı açılmış, alınan 60 kadar örnek İsviçreli, Rus ve Fransız ekiplere dağıtılmıştı.

Filistinli ekibin başkanı bir dedektif ve Arafat'ın doktoru, kendi bulgularını paylaşmak üzere bugün basın açıklaması yapıyor.

Bir süre önce bazı Filistinli yetkililer Arafat'ın ölümünü araştırmak üzere yeni bir uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı.

Birçok Filistinli Arafat'ın ölümünde İsrail'in parmağı olduğu kanısında; fakat İsrail bu iddiaları reddediyor.

İsrail: 'Bilimden ziyade, beyaz dizi'

BBC'nin Ramallah'taki muhabiri Yolande Knell, eski İsrail başbakanı Ariel Şaron'un yardımcılarından birinin, İsrail'in Filistinli lideri öldürmekle suçlanmasına karşı her türlü tedbirin alınması emri verildiğini ifade ettiğini söylüyor.

Arafat dokuz yıl önce Ramallah'taki başkanlık merkezinde birden rahatsızlanarak Fransa'da bir askeri hastaneye kaldırılmış ve orada hayatını kaybetmişti.

Doktorlar, Arafat'ın ölüm sebebinin bir kan rahatsızlığı yüzünden inme geçirmesi olduğuna kanaat getirmişti.

Lozan'daki Vaudois Üniversitesi, Arafat'ın cesedinin yanı sıra 2004'te Paris'teki hastaneye götürüldüğü kişisel eşyası üzerinde de incelemeler yaptı.

Araştırma sonucunda Arafat'ın polonyum-210 zehirlenmesi sonucu ölmüş olabileceği belirtildi.

Uzmanlar, Arafat'ın ölümünün üzerinden dokuz yıl geçmiş olması nedeniyle daha kesin bir sonuca varamadıklarını vurguladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İsviçreli adli tıp uzmanlarının raporunu "bilimden ziyade, beyaz dizi" olarak niteledi.

Fransız ve Rus uzmanlar tarafından da İsviçre'dekine paralel soruşturmalar yürütülüyordu. Bir Rus yetkili geçen ay yaptığı açıklamada incelemelerinde polonyuma rastlanmadığını söyledi.

Fransa, Lozan'daki uzmanların ilk incelemelerinde yüksek düzeyde polonyum saptaması üzerine 2012 Ağustos ayında bir cinayet soruşturması başlattı.