BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
HABER /  DÜNYA

Filistin'i resmi devlet olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi

İsveç'in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin'i resmi devlet olarak tanıyacaklarını sözünü tuttu.

Abone ol

Filistin için tarihi bir adım bu kez Avrupa'nın kuzeyinden geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, Filistin’i resmi “devlet” olarak tanıdıklarını duyurdu. İlk kez AB'nin önemli bir üyesi, Filistin devletini tanımış oldu.

İsveç’in iktidarda olan merkez sol partisi milletvekili ve Dışişleri Bakanı Wallstrom açıklamasında, “Bugün Filistin’i tanımamız uzun süredir duran müzakereler, yıkım ve hayal kırıklıklarına karşı bölgede daha iyi bir geleceğe katkı sağlayacaktır” dedi.

İsveç Başbakanı Stefan Lofven de geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Sosyal Demokrat hükümetlerinin İsrail ve Amerika’nın eleştirilerine rağmen Filistin’in tanınmasına destek vereceğini ifade etmişti.

BM'DE GÖZLEMCİ DEVLET STATÜSÜNDE

Dünyadaki birçok devlet tarafından halen tanınmayan Filistin 29 Kasım 2012’den beri BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde bulunuyor. Öte yandan İsveç, Filistin’i resmi bir devlet olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu.

AB ÜYESİ OLMAYAN BAZI ÜLKELER TANIMIŞTI

İsveç'in Filistin'i tanıması, bir AB üyesinin böyle bir karar alması bakımından önem taşıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı.

İNGİLTERE'DEN İSRAİL'E KINAMA

Öte yandan İngiltere, İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşim birimleri inşa etme kararını kınadı. İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, İsrail hükümetinin Kudüs'te binden fazla yeni yerleşim birimi inşa etme kararını Birleşik Krallık'ın kınadığını ifade etti.

DOSTLARININ İŞİNİ ZORLAŞTIRIYOR

Ellwood, İsrail'in yanlış düşünülmüş ve yanlış zamanlanmış bir karar aldığını vurgulayarak, "Bu karar, Kudüs'ün ortak başkent olduğu iki devletli çözümün başarılmasını zorlaştırıyor. Bu tür açıklamalar, barış konusunda ciddi olmadığına yönelik suçlamalara karşı İsrail'i savunmak için dostlarının işini zorlaştırıyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'den yeni yerleşim birimi inşa planlarını dondurmasını isterken, İngiltere'nin yanı sıra bazı Avrupa ülkeleri de İsrail'in kararını kınamıştı.