BIST 9.732
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.424,36
HABER /  DÜNYA

Filistin'den Vatikan'a teşekkür ziyareti

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İtalya ve Vatikan'a ziyarette bulundu.

Abone ol

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas , İtalya ve Vatikan 'a, Filistin 'e geçen ay Birleşmiş Milletler 'de gözlemci ülke olma statüsünün kazanılmasında destek vermeleri dolayısıyla teşekkür ziyaretinde bulundu.

Abbas, iki gün sürecek temaslarının ilk gününde, Vatikan'da devlet başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus tarafından kabul edildi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Vatikan'dan yapılan açıklamada, görüşmenin samimi bir havada geçtiği ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin gözlemci ülke olma başvurusunun onaylandığı oylamaya değinildiği belirtildi.

Açıklamada, ''BM'deki bu son girişimin, İsrail-Filistin ihtilafında, iki tarafın haklarına saygılı bir biçimde müzakereleri sürdürme ve adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için uluslararası toplumun kararlılığını teşvik etmesi umulmaktadır'' denildi.

Görüşmeye Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakanı) Kardinal Tarcisio Bertone ve Dışişleri Bakanı Başpiskopos Dominique Mamberti'ni de katıldı

Papa ile Abbas'ın bugün 6. kez bir araya geldikleri kaydedildi.

GÖRÜŞMELER HAYATİ ÖNEMDE

Mahmut Abbas, Vatikan'daki temaslarının ardından İtalya Başbakanı Mario Monti ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

İtalyan Başbakanlığından yapılan detaylı açıklamada, ikilinin görüşmesinde uluslararası arenadaki son gelişmeler ve Ortadoğu barış sürecinin ele alındığı ayrıca İtalya-Filistin ortaklığının gelişmesi hususunda bir değerlendirmenin yapıldığı bildirildi.

İki liderin Filistin'in BM'deki oylamada gözlemci devlet statüsünü kazanmasının ve İsrail-Filistin müzakerelerinin bir an önce başlamasının hayati önemi üzerinde durdukları aktarılırken, İtalya Başbakanı Monti'nin, net kriterler temelinde hızla ve ön koşulsuz müzakerelerin devamının önemine vurgu yaptığı dile getirildi.

Monti ve Abbas'ın, İsrail-Filistin müzakerelerinin yeniden başlatılması için iki tarafın gerekli güven ortamının sağlanmasına yönelik eylemleri gerçekleştirmeleri ve aynı zamanda da bu sürecin kredibilitesini tehlikeye sokabilecek girişimlerden kaçınmaları gerektiği konusunda mutabık oldukları ifade edildi.

Başbakanlık deklarasyonunda, ''İtalya, BM Genel Kurulu bünyesinde elde edilen yeni statünün yapıcı şekilde kullanılacağına dair Başkan Abbas'ın sergilediği iradeyi memnuniyetle karşıladı. Bu perspektif dahilinde Başbakan Monti, Filistin'in BM'ye bağlı diğer kuruluşlar nezdinde üyeliği konusunda derhal harekete geçmeyi ertelemesinin ve uluslararası ceza mahkemesinin adli yetkisine başvurmaya çaba sarf etmemesinin ve elde ettiği yeni statüyü geriye dönük şekilde kullanmamasının büyük önem taşıdığını vurguladı'' denildi.

ORTAK KINAMA KARARI

İki liderin bölgedeki siyasi liderlerin son dönemdeki açıklamalarını da kınadıkları ifade edilen açıklamada, Başbakan Monti'nin, İsrail'in meşruiyetini inkar eden konuşmaların kabul edilemez olduğunu belirttiği kaydedildi.

Monti ve Abbas, İsrail'in son olarak açıkladığı Doğu Kudüs'e, 3 bin konut inşa etme kararını da kınadı.

Açıklamanın son bölümünde, İtalyan ve Filistinli liderlerin, Suriye'nin Yermuk kentinde Filistinli mültecilerin bulunduğu kampa yaptığı saldırıyı da şiddetle kınadıkları dile getirildi.

Mahmut Abbas'ın İtalya temasları kapsamında yarın, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve bazı siyasi parti temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.