BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  DÜNYA

Filistin'de Nekbe'nin 69. yılı

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar, Nekbe'nin 69'uncu yılı dolayısıyla gösteri düzenledi.

Abone ol

Filistinli Güçler ve Gruplar Komitesi'nin çağrısıyla Gazze'deki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) binası önünde toplanan yüzlerce kişi, Filistin bayraklarının yanı sıra üzerinde "Dönüş Hakkı" yazan siyah flamalar taşıdı.

Göstericilerin ellerinde ayrıca, "Döneceğiz ey Filistin", "Dedeler ölür, çocuklar unutmaz" yazılı dövizler ile topraklarına dönüşü simgeleyen "maket anahtarlar" dikkati çekti.

İslami Cihad Hareketi liderlerinden Nafiz Azzam, gruplar adına yaptığı konuşmada, "1948'de zorla göç ettirildiğimiz vatanımıza adil ve meşru dönüş hakkına bağlı olduğumuzu vurguluyoruz. Filistinlilere karşı yapılan bölgesel ve uluslararası tüm planlara rağmen haklarımıza bağlı kalmakta ısrar edeceğiz." dedi.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

NEKBE YILI NEDİR?

İsrail'in 15 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu.