BIST 9.720
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,76
HABER /  GÜNCEL

Filistin yönetimi sızan belgelerin kaynağını arıyor

Filistinli yetkililer, Orta Doğu barış görüşmelerinin gizli belgelerini sızdıran kaynağı arıyor. Belgeler, el Cezire ve Guardian tarafından yayınlanmaya başlamıştı.

Abone ol

Filistinli yetkililer, Orta Doğu barış görüşmelerinin gizli belgelerini sızdıran kaynakları arıyor.

Başmüzakereci Şaaş, belgelerin doğru okunması çağrısı yaptı

İstihbarat servisinin Filistinli müzakerecilere destek veren ofisteki bilgisayarları incelemeye aldığı bildiriliyor.

El Cezire tarafından hafta başında yayınlanmaya başlayan gizli belgeler, Filistin liderlerinin Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkından vazgeçmeye hazır olduğunu ima ediyor.

Geri dönüş hakkından vazgeçilmesi, İsrail'e dönmesine izin verilecek mülteci sayısının ciddi bir şekilde kısıtlanması anlamına geliyor.

Belgeler 'muhtemelen gerçek'

Filistinli liderler, sızıntıların bağlamından koparıldığını öne sürüyor.

Yetkililerin ilk tepkisi ise, sızdırılan belgelerin sahte olduğunu iddia etmek olmuştu.

Başmüzakereci Nebil Şaat belgelerle ilgili yaptığı açıklamada, "Muhtemelen gerçekler. Asıl sorun, bu belgeleri nasıl okuyacağımız" dedi.

Şaat, belgelerden yalnızca üç tanesinin İsrailli müzakerecilere sunulduğunu, kalanların ise iç tartışmalarda kullanıldığını söyledi.

Şaat, belgelerin "her şey üzerinde anlaşılmadan, hiçbir şey üzerinde anlaşılmamıştır" ibaresini içerdiğini belirtti.

Başmüzakereci, tüm noktalar üzerinde anlaşılsa bile, "referanduma sunulmadan, herhangi bir anlaşmanın yasal bağlayıcılığı olmadığını" da ekledi.

Basına sızan Orta Doğu görüşmelerine ilişkin yüzlerce belge, El Cezire televizyonu ve Guardian tarafından yayınlanmaya başlamıştı.

Belgelerden biri, Filistinli müzakerecilerin bir aşamada Doğu Kudüs'ün bir bölümü hariç tamamında inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerini kabullendiklerini ortaya koyuyor.

Belgelere göre, daha önce Filistinlilerin müzakerelerde hiç gündeme getirmedikleri teklif, Filistinli yetkililer tarafından İsrail'e 2008 yılında yapılmış, ama İsrail tarafından reddedilmiş.

İsrail, ayrıca karşılığında da hiçbir şey vermemiş.

Yine aynı belgelere göre, kutsal mekanlardan Mescid-i Aksa ve Kubbet-ü Sahra'yı da kapsayan Harem-üş-şerif'in statüsü konusunda da Filistin tarafı bazı ödünler veriyor.

El Cezire elinde elektronik posta mesajları, İsrail, Filistin ve Amerikalı yetkililerin toplantı tutanaklarına ilişkin 16 bin sayfa gizli belgenin bulunduğunu söylüyor.