BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  GÜNCEL

Filistin Lideri Arafat'ın mezarından çıkarılacağı tarih belli oldu

Zehirlenerek öldürüldüğü şüphelerinin araştırılması için Filistin eski lideri Yasser Arafat'ın cesedi Salı günü mezarından çıkarılacak.

Abone ol

Filistinli yetkililer, Yasser Arafat'ın cesedinin 27 Kasım, Salı günü mezarından çıkarılacağını söyledi.

Arafat'ın cesedi 2004'te Paris'teki ölümünün zehirlenme sonucu olup olmadığını araştırılmaz üzere çıkarılıyor.

Savcılar Arafat'ın mezarını açmak için 26 Kasım'da işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan Ramallah kentine gidecek.

Arafat'ın ailesi Temmuz ayında Fransa'da açtıkları davada, Filistin liderinin radyoaktif element "polonium-210" ile zehirlendiğini iddia etmişti.

Bunun üzerine Ağustos'ta Fransız savcılar, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın 2004'te Paris'te ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

İddia İsviçreli bilim insanlarının Arafat'ın eşyalarında "polonium" tespit ettiğini söylemesi üzerine ortaya çıkmıştı.

Resmi kayıtlar ise Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) liderinin kan sistemi bozukluğuna bağlı felç nedeniyle öldüğünü gösteriyor.

Haber ajansları, Arafat'ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Fransız avukatların Eylül ayında, eşi Süha Arafat'ın Fransa'da tanık olarak ifadesinin aldıklarını bildirmişti.

35 yıl boyunca FKÖ'ye liderlik yapan ve 1996'da da Filistin Yönetiminin ilk başkanı olan Arafat, 2004 Ekim'inde Batı Şeria'da kuşatma altında tutulan karargâhında hastalanmıştı.

İki hafta sonra Paris'te askeri bir hastaneye nakledilen Arafat, 11 Kasım 2004'te 75 yaşında öldü.

Birçok Filistinli, Arafat'ın İsrail tarafından zehirlendiğine inanıyor.