BIST 9.538
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.486,27
HABER /  POLİTİKA

Figen Yüksekdağ kararını duyan HDP'liler şoka girdi

Meclis'in HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın vekilliğini düşürmesinin ardından HDP sıralarından tepkiler gelince oturuma ara verildi. HDP merkezinden de oldu bitti denilerek tepki gösterildi.

Abone ol

HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın daha önce yargılandığı ve kesinleşmiş hükmü bulunduğu için, Meclis'te okunan tezkere sonrası vekilliği düştü.

HDP'liler bu tezkereden haberleri olmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Oturuma ara verildi. HDP Grupbaşkanvekili Ahmet Yıldırım kararla ilgili iktidarı topa tuttu. "Utanç verici işler yapılıyor" diyen Ahmet Yıldırım "Eş Genel Başkanımız Figen üksekdağ'ın 'milletvekilliğinin düşürülmesi kararı' Anayasa'ya aykırıdır. Yargıtay kararı 5 ay önce. Peki neden o gün verilmemiş? Çünkü o gün referandum yoktu" dedi.

BU KARAR YOK HÜKMÜNDE
HDP'den yapılan yazılı açıklamada ise Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin bir "oldu bittiyle" düşürüldüğü iddia edildi ve "Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir" denildi.

HDP Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş kararlarını AİHM'e taşıdı. Selahattin Demirtaş için de hapis cezası isteniyor. Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi ile birlikte HDP'nin Meclisteki sandalye sayısı 58'e indi.

Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle anayasanın ayaklar altına alındığı ileri sürülen açıklamada, "Bu durum asla kabul edilebilir değildir, kanunsuzdur. Derhal Meclis Başkanlığını bu hukuksuzluktan dönmeye ve hatalarını düzeltmeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

YÜKSEKDAĞ KARARINA ONLAR SEVİNDİ
Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, HDP Eş Genel Başkanı olan Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin, "TBMM'de görev yaptığı halde PKK ile arasına mesafe koymayan diğer milletvekilleri için de biz, şehit aileleri, gazi ve korucular olarak bu kararın uygulanmasını istiyoruz." dedi. (Haberin tamamını aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak okuyabilirsiniz)

HDP'li Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürüldü