BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,75
ALTIN 2.495,75
HABER /  GÜNCEL

FIFA'ya yolsuzluk soruşturması: Sponsorlar endişeli

ABD'nin düğmeye basmasıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) yönelik başlatılan yolsuzluk operasyonu ve gözaltılar, FIFA sponsorlarında büyük endişe yaratqtı. FIFA'nın olağan yıllık kongresi bugün Zürih'te başlıyor.

Abone ol

ABD'nin yönelttiği yolsuzluk iddialarıyla dün sabah Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) yönelik başlatılan operasyon ve gözaltılar, dünya futbolunun sponsorlarında büyük endişe yarattı.

Coca Cola, iddiaların Dünya Kupası'nın itibarını zedelediğini açıkladı.

FIFA'nin bir diğer ana sponsoru Adidas, "En yüksek ahlaki değerleri savunan bir spor kültürü yaratmaya olan bağlılığımızda, ortaklarımızdan da aynı standartları bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Dünya Kupası'nın diğer ana sponsorları arasında Visa, Sony, Gazprom ve Hyundai/KIA bulunuyor.

14 üst düzey yetkilinin adı geçen soruşturmada şu ana kadar üst fdüzey 7 yönetici gözaltına alındı. Gözaltına alınan yetkililer, FIFA'nın bugün başlayacak olan olağan yıllık kongresi için İsviçre'nin Zürih kentinde bulunuyordu.

Kongre'de FIFA'nın yeni başkanı seçilecek.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Cuma günü yapılacak olan başkanlık oylamasını boykot edebilir. UEFA yetkilileri bugün boykot kararını görüşecek.

Gözaltına alınan FIFA yetkilileri 100 milyon dolardan fazla rüşvet almakla suçlanıyor.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) yönelik operasyonunun 20 yıllık bir yolsuzluk şebekesine yönelik olduğunu söyledi.

Loretta Lynch, "(Gözaltına alınan FIFA yetkilileri) Hem 2010 Güney Afrika Dünya Kupası'nda hem de 2011 FIFA Başkanlık seçiminde yolsuzluk yaptılar" dedi.

Lynch, "Gözaltına alınan şahıslar, kişisel çıkarları uğruna dünya futbolunu lekelemiştir" diye konuştu.

'Sürecin başlangıcı'

Soruşturmada adları geçen 14 kişiden 9'u geçmişte görev yapmış ya da hale görevlerini sürdüren FIFA yetkilileri, 5'i ise FIFA ile iş yapan pazarlama şirketlerinin yöneticileri.

New York'ta soruşturmayla ilgili soruları yanıtlayan Amerikan Adalet Bakanı Loretta Lynch ise FIFA yetkililerinin Dünya Kupası'na ev sahipliği, başkanlık seçimleri, yayın hakları konularında rüşvet aldığını iddia etti.

Soruşturmayı yürüten ABD'li savcı Kelly Currie ise operasyon ile ilgili olarak "Bugün yaşananlar bir sürecin başlangıcıdır. Sonu değil. Soruşturmada ismi geçen şahıslar çok farklı geçmişlere sahip. Tek ortak yönleri ise açgözlülük. FIFA yetkilileri açgözlülükle bu eylemleri gerçekleştirmiştir" yorumunu yaptı.

İsviçre de soruşturma yürütüyor

Basın toplantısında söz alan Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey de "Verdiğimiz mesaj açıktır. Eğer kirli ellerinizle bizim topraklarımıza gelmeye çalışırsanız buna müsaade etmeyiz. Hiç kimse hukuktan üstün değildir" dedi.

ABD'deki soruşturmanın yanı sıra İsviçre'de de FIFA'ya yönelik bir soruşturma başlatılmış durumda.

Bu soruşturmada, FIFA'nın 2018 ve 2022 Dünya Kupası organizasyonları için sırasıyla Rusya ve Katar'ı ev sahibi ülkeler olarak seçmesine yönelik süreç inceleniyor.

Yine bu sabah saatlerinde FIFA'nin Zürih'teki merkezine gelen İsviçre polisi, bazı evraklara el koymuştu.

FIFA Sözcüsü de açıklamasında, "Her ne kadar yaşananlar FIFA'nın imajı için kötü olsa da, organizasyonun temizlenmesi için iyi olacaktır. Operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Cuma günü mevcut başkan Sepp Blatter'in tekrar aday olduğu FIFA başkanlık seçiminin programında ise herhangi bir değişiklik yok.