BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,89
HABER /  GÜNCEL

Fidan’ın adaylığı çalışılmış senaryodur!

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan Hakan Fidan'ın adaylığını internethaber.com'a değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Hakan Fidan'ın adaylığını değerlendiren Sinan Oğan, bu adaylığın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının çalışılmış bir senaryo olduğunu söyledi. Fidan'ın Erdoğan'a rağmen istifa etmeyeceğini söyleyen Sinan Oğan, Fidan'ın MİT müsteşarı olduğu dönemde edindiği gizli bilgilei AK Parti lehine kullanmayacağı ne malum diye sordu.

ERDOĞAN VE HAKAN FİDAN KONUŞMAMIŞ OLAMAZ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili olarak açıklaması kanaatimce üzerinde çalışılmış bir senaryodur. Zira Hakan Fidan Sayın Erdoğan ile bunu konuşmamış olamaz ve Sayın Erdoğan bu konuşmada hayır istifa etme dediği halde Sayın Fidan’ın “Erdoğan’a rağmen” istifa ettiği kanaatinde değilim. Muhtemelen toplumdan gelebilecek tepkileri önleme amaçlı bir senaryodur. Zira MİT Müsteşarı toplumda tartışılan bir isimdir.

SENİ BAŞKA BİR YERDE DEĞERLENDİRECEĞİM

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hakan Fidan ile ilgili bu ilk fikir beyanı değil. 2007 seçimleri öncesinde de benzer bir durum yaşanmıştır. O zaman Başbakan’ın en yakınındaki isimlerden olan, AKP Genel Başkan Özel Kalem Müdürlüğü ve Danışmanlığı görevini yürüten Opr. Dr. Turhan Çömez siyasete girmek, milletvekili adayı olmak istediğini açıklar. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan buna karşı çıkar ve bu teşebbüste bulunmaması gerektiğini söyler. Ancak Turhan Çömez Recep Tayyip Erdoğan’ı dinlemez ve aday olur. Erdoğan ile yıllara dayanan ilişkisi sebebiyle Çömezi’i listeye koyar ama o günden sonra da araları açılır. Zaten 2008 yılında da partiden ihraç edilir. O günlerde benzer bir irade beyanını TİKA Başkanı olan Hakan Fidan da açıklar. Yine Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan “hayır bekle, seni başka bir yerde değerlendireceğim der” Fidan’da bekler ve Kasım 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu' Müsteşar Yardımcısı olarak görevlendirilir. Devamı ise hepimizin malumudur.

BİLGİLERİ SİYASİ PARTİ LEHİNE KULLANMAYACAĞI NE MALUM? 

AKP’den kimin milletvekili adayı olacağı hattızatında bizi ilgilendirmez ve bu da normal şartlarda konuşmaya değmez. Ancak burada anormal bir durum sözkonusudur. Öncelikle MİT kesinlikle siyaset dışında tutulması gereken bir kurumdur. MİT herhangi bir kurum değildir. MİT Müsteşarları da herhangi bir bürokrat değildir. Halkın vergileri ile bütün siyasi partiler hakkında en mahrem bilgilere sahip birisinin şimdi bu siyasi partilerin rakibi haline gelmesi etik olarak doğru değildir. Devlet imkanları ile her türlü istihbari bilgilere sahip birisinin bir siyasi partiden aday olması doğru değildir. Herhangi bir bürokratın siyasi partiler ve kişilerle ilgili çok özel bilgilere devlet imkanları ile ulaşamaz. Ancak MİT Müsteşarları bu bilgilere sahiptir. Ve bu bilgilerin yarın mensubu olacağı siyasi parti lehine kullanmayacağı ne malum?

AKP BOŞUNA HEVESLENİYOR 

Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığı döneminde ciddi sıkıntılı süreçleri mevcuttur. Uludere, Suriye, MİT Belgelerinin sızması, Açılım Saçılım süreci, Musul Konsolosluğu başarısızlığı gibi handikaplar hepimizin malumudur.

AKP şimdi kendi kafasında seçimleri kazanacağını ve tek başına iktidar olup Hakan Fidan’ı da Güvenlik (İstihbarat) Bakanı yapmayı düşünüyor. Ancak boşuna heveslenmektedir. AKP seçimi kazanamayacak ve Hakan Fidan da bakan olamayacaktır. Ama belki Milletvekili seçilebilecektir. Bu da Fidan’a bir süreliğine koruma zırhı sağlayabilir.