BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Fiber kablolardan bilgi alınıyor idiası

Danimarka'nın fiber kablolardan kriptosuz bilgileri aldığı iddia edildi.

Abone ol

İnformation gazetesinde, ABD'nin Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski analisti Edward Snowden'dan alınan bilgilere dayanılarak yayımlanan habere göre, Danimarka Askeri İstihbaratı, ülkeden geçen fiber kablolardan ses, görüntü ve internet trafiğini izleme konusunda NSA ile işbirliği yaptı.

Danimarkalı ve Amerikan istihbaratçılar arasında 2012 yılında gerçekleştirilen "çok gizli" toplantıda konuşulanların metnine göre, Danimarka'dan geçen fiber optik kablolardan kriptosuz bilgiler toplanarak saklandı ve NSA ile paylaşıldı.

Savunma Bakanı Nicolai Wammen, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, söz konusu iş birliğinin ülke yasalarına uygun olduğunu belirterek, araştırma yapılmasına gerek bulunmadığını söyledi.

Öte yandan, Parlamentodaki Enhedslisten, Bakan Wammen'i bilgilendirme toplantısına çağırırken, Sosyalist Halk Partisi (SF) ise bir izleme komisyonu kurularak iş birliğinin araştırılmasını istedi. Bu partilerin dışında Liberal İttifak da araştırılma yapılmasını talep etse de Parlamentoda konuya ilişkin gerekli çoğunluk henüz sağlanamadı.