BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81

FİAT 500 Test Sürüşü

Sokakta gördüğünüz 500'lere aldanmayın, otomobil sahibine özel renk ve desenler taşıyor, otomobili hem içeride hem dışarıda kişiselleştirmek için alternatifleriniz aklınıza gelebileceğinden çok daha fazla.

1957 yılında sahneye çıktı, 2015 yılında tasarımında devasa farklar olmadan hala modern, canlı ve dikkatleri üzerine çekme konusunda çok başarılı. ”Ben modayı takip etmem, moda beni takip etsin” tarzıyla biraz burnu havada demek yanlış olmaz 500 için. Ancak hak etmiyor da değil dilediği kadar şımarabilir, çünkü 500 ün bağımlıları onu bu haliyle seviyor. Tasarımı ilk haline çok yakın ama teknolojisi artık çok ileride. Tarzından ödün vermeyen, biraz başına buyruk ve özgür ruhlu bir otomobil. Evet Fiat 500’ün kendisine has bir karakteri var hem de ne karakter.

Fiat 500 bu yıl içinde makyajlanarak kendisine has haline biraz daha hareket getirdi. 500’ün  o sevimli ve yaramaz görüntüsü aynı ama şimdi enerjisi çok daha yukarıda görünüyor. Sokakta gördüğünüz 500 lere aldanmayın otomobil sahibine özel renk ve desenler taşıyor, otomobili hem içeride hem dışarıda kişiselleştirmek için alternatifleriniz aklınıza gelebileceğinden çok daha fazla, swarowski taşlı anahtarlık kaplamanızda olabiliyor, kareli tavan etiketinizde ve ya damalı bayrak armanızda. Otomobilin renk seçenekleri çok geniş yani 500’ü dilediğini gibi kendinize uyarlayabilirsiniz.

Yenilenen projeksiyon tipi ön farlar ve led gündüz farları otomobilin bakışlarına keskinlik kazandırdı tabi ön tampondaki 3 boyutlu krom kaplamanın etkisi de büyük bu ifadede. Test otomobilimdeki 16” jantların şıklığına diyecek yok. Benim ilk dikkatimi çeken jantlar oldu. Otomobilin arkasındaki farların iç kısmı gövde renginde bu detayın, otomobilin “moda beni takip etsin” havasını çok desteklediğini düşünüyorum. Tek kelimeyle havalı.

Otomobilin içi modern, klasik, şık, sevimli, konforlu, enerjik, renkli, cıvıl cıvıl yani nasıl görmek isterseniz öyle.  İlk oturduğumda gerçek anlamda enerjimin yükseldiğini hissettim, otomobilin her detayı sevimli gelmeye başladı. Dolayısıyla arka koltuklara yetişkin ve özellikle uzun boylu yolcuların oturmasının ne kadar zor olacağı, çok az eşya gözü, bolca kullanılan sert plastik malzeme, tam anlamıyla doğru açıyı bulmakta zorlandığım sürüş pozisyonu, 185 litrelik minik bagaj hacmi gibi olumsuz diyebileceğim özellikleri göz ardı ederek diğer detaylara odaklandım. Kullandığım versiyonda 7”lik renkli TFT gösterge paneli bulunuyor, bu bakması bile keyifli panelde hız, sıcaklık, devir, vites değişim uyarısı ve yol bilgisayarı gibi detayları aynı anda ekranda görebiliyorsunuz. Üstelik okuması da kolay, kafa karıştırmayacak şekilde. Otomobilin tüm hatları dışarıda olduğu gibi içeride de yuvarlak. Normalde daha net ve keskin hatları tercih ederken bu otomobilin içinde teslim olduğumu hissediyorum, otomobil ne derse kabul.

Ortasında kocaman Fiat logolu tombul direksiyon City modu ile biraz daha yumuşuyor ancak çok gereklimiydi bilmiyorum çünkü elektrikli direksiyon zaten çok hafif. Yükseklik ayarı yapabiliyorken derinlik maalesef yok. Otomatik klimalı test otomobilimin eve takip farları bulunuyor, ancak zaten park edip giderken yalnız bırakmak istemediğim otomobilin birde beni eve gönderirken bana yardımcı olmaya çalışması durup tekrar otomobile bakıp gülümsememe sebep oluyor. Sanırım 500 le duygusal bir bağ kurdum.

Evet bu sevimli otomobilin aynı zamanda sağlam güvenlik özellikleri bulunuyor, ABS (kilitlenme karşıtı frenleme sistemi), EBD ( Elektronik fren güç dağılımı), BAS (Acil fren destek sistemi), ESP (elekronik stabilite programı), ASR (Çekiş kontrol sistemi), MSR (motor freni tork düzenleme sistemi) gibi. Arka koltuklarda isofix çocuk koltuğu bağlantıları bulunuyor.

Şimdi tüm bu görselliği bir kenara bırakıp teknik detaylara bakarsak, otomobil 1.2 litrelik 69 beygir güç üreten benzinli motora sahip. Dizel ve ya başka motor seçeneği yok şimdilik. 5 ileri otomatik vitesli şanzımana sahip ancak performansının muhteşem olduğunu söyleyemiyorum. Özellikle yokuşlarda şanzıman biraz zorlayabiliyor, bu durumda vitesleri manuel değiştirmek biraz daha sürüşü kolaylaştırabiliyor. 0 dan 100 km hıza 12.9 saniye de ulaşıyor. Kullandığım süre içinde yakıt tüketimi ortalama 7 litreydi. Otomobil düzgün asfaltta konforluyken biraz bozuk bir yola girerseniz sert süspansiyonların varlığını hemen hissediyorsunuz. Direksiyon tepkilerini sevdim en azından kontrolün sizde olduğu hissini verebiliyor. Yalıtım konusu başarılı olduğunu düşündüğüm ayrıntılardan. Fiat 500’ün avantajlarından biri de küçük olmasının getirdiği park kolaylığı. Otomobilin fiyatı 49.900 TL ile 73.900 TL arasında donanımına göre değişiyor. Bu arada Fiat yılsonuna özel 500 ilesi için çok özel indirimler yapmış bulunuyor, otomobili düşünüyorsanız göz atmanızda fayda var. Bu sevimli ve lüks diyebileceğimiz mini sınıf otomobil özelikle enerjik tasarımından dolayı görülmeye değer.