BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.489,48
HABER /  MEDYA

Fezlekeler meclise geldiğinde neler olacak?

Meclis, 4 bakanla ilgili fezlekeleri görüşmek üzere Çarşamba günü olağanüstü toplanacak.

Abone ol

Fezlekeler meclise geldiğinde, o gün mecliste neler yaşanacak? Herkesin merak ettiği soru bu. Peki cevabı? Yenişafak si yazarı Abdülkadir Selvi o gün Meclis'te yaşanacakları yazdı.

Milletvekilleri dosyaları incelemeden, 4 bakanın neyle itham edildiğini bilmeden nasıl oy kullanacak? sorusuna "Önemli bir soru. Ben de bu sorunun cevabını araştırdım." diye cevap veren Abdülkadir Selvi, 'Bakanlarla ilgili dosyaları ancak komisyon inceleyebilir' diye yazdı.


EN HIZLI FEZLEKE

4 bakanla ilgili fezleke Meclis tarihinde en hızlı sevk edilen fezleke oldu. Meclis tarihinde en erken sevk edilen fezleke 6 günle eski Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'inkiydi. En uzunu ise 88 günle ANAP'lı Yüksel Yalova. Mesut Yılmaz'la ilgili fezleke dahi 14 gün içinde Meclise sevk edilmiş. 4 bakanla ilgili fezleke 3 gün içinde Meclis'e sevk edildi.

MECLİSE KRİZLE BİRLİKTE GELDİ 

Bu bir. İkincisi, paralel savcılar bir telaşla Adalet Bakanlığı'na fezlekelerle birlikte tam 28 klasör gönderdi. Bakanlık üçüncü şahıslarla ilgili klasörlerin ayrılıp, 4 bakanla ilgili fezlekenin Meclis'e gönderilmesini istedi. Meclis'e içinde hala üçüncü şahıslarla ilgili bilgiler yer almasına rağmen 11 klasör geldi.

Fezlekeler Meclis'e krizle birlikte geldi. CMK 157'de, 'Soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir' deniliyor. Gizliliği ihlal ettiği iddiasıyla çok sayıda soruşturma geçiren birisi olarak bu maddeyi adım gibi biliyorum. Peki bunu CHP'nin teftiş kökenli milletvekili Akif Hamzaçebi bilmez mi? Benden daha iyi bildiğinden eminim. Ama gelin görün ki, Hamzaçebi, Meclis Başkanı'ndan bakanlarla ilgili klasörleri milletvekillerine açmasını istiyor. 'Meclis Başkanı bunu yapmazsa, meşruiyetini yitirecektir' diyecek kadar da celalli.

VEKİLLER NASIL OY KULLANACAK 

'Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan bellidir derler'. Ben size Çarşamba'nın gelişinin Pazartesi gününden belli olduğunu bildirmek için yazdım bunları. Çarşamba günü Meclis toplanacak ve en büyük tartışma, henüz soruşturma komisyonu kurulmadan önce milletvekillerinin bu dosyaları inceleyip incelemeyeceği konusunda yaşanacak.

Peki milletvekilleri dosyaları incelemeden, 4 bakanın neyle itham edildiğini bilmeden nasıl oy kullanacak?

Önemli bir soru. Ben de bu sorunun cevabını araştırdım.

BAKANLARLA İLGİLİ DOSYALARI ANCAK KOMİSYON İNCELEYEBİLİR 

CHP'nin, fezlekelerle ilgili başvuruyu yaptığı tarihten itibaren süreci anlayabilme adına Meclis Başkanı Cemil Çiçek'le, Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk'le görüştüm, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, 'Meclis soruşturması' isimli kitabını inceledim.

Feyzioğlu, referans kitabında, 'Meclis Soruşturması siyasi denetim aracı değil, adli denetim aracıdır' diyor ve savcı yetkisini haiz olan soruşturma komisyonunun CMK'ya göre çalışacağını ifade ediyor.

Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk'le konuştum. 17 Aralık operasyonunda soruşturmanın gizliliğine riayet edilmediğinin altını çizdi. Her türlü iddianın henüz soruşturma konusu yapılmadan sosyal medya aracılığıyla servis edildiğini belirtti.

'Bakanlarla ilgili dosyaları ancak komisyon inceleyebilir' dedi.

Ha demek ki, bakanlarla ilgili iddiaları soruşturma komisyonu üyeleri inceleyebilecek.

MİLLETİN LOKMASINI KURSAĞINA İNDİREN GİTSİN HESAP VERSİN 

Ha adı AK olan bir siyasi harekete leke bulaştıran, milletin bir lokmasını kursağına indiren varsa, gitsin hesabını versin.

Ben CHP'nin bu dosyaları görmek için kendisini helak etmesini anlamıyorum. Siyasi ortakları paralel yapıda bu dosyalar zaten var. Herhalde kendilerinden esirgemezler.

Fezlekelerin içeriğiyle ilgili ilk bilgilere nereden ulaştık. Savcı iddianameyi yazdı, Başsavcı Vekili mahkemeye gönderdi, biz de paralel yapının açtığı twitter hesabından iddiaları öğrenme imkanını bulduk.

Ne zaman? 17 Mart günü. Oysa 19 Aralık tarihli Bugün Gazetesi'nin birinci sayfasına baksalar, fezlekeler orada yer alıyor. Daha gözaltına alınanlar neyle suçlandıklarını bilmeden Paralel medya fezlekeleri yazmıştı.

Eee operasyonu yapanla, haberi yazan aynı odak olunca...