BIST 8.736
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.240,27
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'cüleri tahliye eden hakimlerin cezası belli oldu

Kamuoyunda 'kamikaze hakimler' olarak bilinen, Metin Özçelik ile Mustafa Başer hakkında karar verildi. Özçelik ve Başer'e 10'ar yıl hapis cezası verildi.

Abone ol

Paralel Yapı soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer'e, Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandıkları davada, "silahlı terör örgütü üyeliği" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 10'ar yıl hapis cezası verildi.

Yargıtay konferans salonundaki duruşmada heyete başkanlık eden Yargıtay 16. Ceza Dairesi Üyesi Muhsin Şentürk, gazetecilere oy birliğiyle alınan kararı açıkladı.

Şentürk, sanıkların suç sebep ve saikleri, kastın yoğunluğu, meydana gelen tehlikenin  ağırlığı nazara alınarak 6'şar yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar  verildiğini bildirdi.

Sanıkların eyleminin, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda sayılan mutlak terör suçu olması nedeniyle, aynı kanunun 5/1. maddesi gereğince verilen  cezanın yarı oranında artırılarak 9'ar yıla çıkarıldığını belirtti.

YENİDEN SUÇ İŞLEME DURUMU

Başkan Şentürk, sanıkların kişilikleri, pişmanlık duymadıkları  yönündeki ısrarlı tutumları ve ileride yeniden suç işlemeyeceklerine yönelik  kanaat oluşmadığından, verilen cezalarda TCK'nın 50. maddesindeki, "seçenek yaptırımlar", 51. maddesindeki "hapis cezasının ertelenmesi" ve  Ceza Muhakemesi  Kanunu'nun 231/5. maddesindeki "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"  hükümlerinin de uygulanmadığını bildirdi.

Heyet sanıkların, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve  "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından ise beraatlarına karar verdi.