BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,51
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'cü eski subaylardan U dönüşü

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada savunma yapan eski kursiyer pilotlar, FETÖ mensubu olduğu, lise yıllarında örgütle tanıştığı, cemaat evlerinde kalıp askeri liseleri tercih ettiği yönündeki itiraflarını, işkenceyle alındığı gerekçesiyle reddetti.

Abone ol

Sanıklar, işkence ve baskı altında itirafta bulunmak zorunda kaldıklarını, itirafları birlikte uydurduklarını öne sürdü.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

İNKAR ETTİLER
Duruşmada savunması alınan sanık eski kursiyer pilot teğmenler Ali Rıza Eken ile Mehmet Güngör, FETÖ mensubu oldukları, lise yıllarında örgütle tanıştıkları, cemaat evlerinde kalıp askeri liseleri tercih ettikleri yönündeki itiraflarını, işkenceyle alındığı gerekçesiyle reddetti. 

Darbe girişiminde Akıncı Üssü'nde kursiyer pilot teğmen olarak görev yapan sanık Ali Rıza Eken, Terörle Mücadele Harekatı (TMH) yapılacağının belirtildiğini, bu nedenle görevlendirildiğini savunarak, terör örgütü FETÖ ile bir bağının bulunmadığını, daha önce savcılık ve hakimlikte verdiği ifadelerin zorla, işkence altında alındığını ileri sürdü. 

Sanık Eken, lise yıllarında örgütle tanıştığı, cemaat evlerinde kalıp askeri liseleri tercih ettiği, cemaat evlerinde terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in vaazlarını dinlediği ve maaşının belli bölümünü örgüte verdiği yönündeki itiraflarını, işkenceyle alındığı gerekçesiyle reddetti.

Eski kursiyer pilot teğmen Ali Rıza Eken, TMH kapsamında aldıkları emir üzerine, filo kapısının önünde bekleyip gelenleri içeriye bildirdiklerini, üste başka bir faaliyete karışmadıklarını öne sürdü.

Terör örgütü üyesi olmadığını, sabah saatlerinde kursiyerlere "Filo'yu terk edin" emrinin geldiğini ve evine gittiğini savunan Eken, 27 Temmuz'da ifade vermek üzere gittiği birliğinde tutuklandığını belirtti.

DİĞER SANIKLAR DA İTİRAF ETTİ
Sanık eski kursiyer pilot teğmen Güngör de TMH kapsamında toplandıklarını, filo giriş kapısında görevlendirildiğini, kapı ve otopark bölgesinde dağınık şekilde beklediklerini savundu.

Güngör, ilerleyen saatlerde dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Galip Mendi'nin üsse geldiğini duyduğunu, TMH için geldiğini düşündüğünü, ardından da saat 01.30 civarında, Başbakan Binali Yıldırım'ın, TSK'da bir grubun kalkışma içinde olduğu yönündeki açıklamaları radyodan dinlediğini anlattı. 

Kısa süre sonra da dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abdin Ünal'ın üsse geldiğini, kendilerine "Kolay gelsin gençler" diyerek içeri girdiğini iddia eden sanık Güngör, "Bu nedenlerle 141. Filo'nun darbe karşıtı olduğunu düşündüm. Ortada çok gözükmemek için filo dışında kaldım, dinlenme odasında 07.30'a kadar uyudum. Bomba seslerine uyandım, sonradan filoyu kursiyerlerin terk edebileceği söylendi, üssü terk ettim. Eve gittiğimde bilmeden darbenin tam merkezinde olduğumu anladım." şeklinde konuştu. 

Sanık Güngör de terör örgütü FETÖ üyesi olmadığını ileri sürerek, örgüt üyesi olduğu yönündeki hakimlik ve savcılıkta yaptığı itirafları reddetti. 

Darbeyi yöneten, iştirak eden herkesten şikayetçi olduğunu söyleyen Güngör, darbe girişimi gecesi komutanlarının emirleri üzerine üste kaldığını, hiçbir eyleme katılmadığını, suçsuz olduğunu iddia etti.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "Diğer sanık Ali Rıza Eken ile FETÖ üyesi olduğunuza dair aynı ifadeyi vermişsiniz, isimler bile aynı" demesi üzerine sanık Güngör, "Beraber hazırladık, kurmaca olduğu için ifadelerimizde aynı şeyler var" savunmasını yaptı. 

Sorgu sırasında emniyet güçlerince işkenceye maruz kaldıklarını öne süren Güngör, "Birçok kişi işkence gördü. İşkence sonucunda bu ifadeyi verdim. Eşimle tehdit ettiği için bunları söylemek zorunda kaldım" iddiasında bulundu.