BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.509,78
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen'in iadesi için her şey hazır!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin ABD'nin istediği belgenin hazır olduğunu söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hakkında arama kararı bulunan Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Başkan Obama'ya bu konuyu ilettiği zaman, 'Sözlü kısmı tamam da hukuki belge olmalı' diyorlardı. Şimdi hukuki belge oluştu" dedi.

Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'na konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Fethullah Gülen ve Cemaatle ilgili açıklamaları şöyle:

CEMAAT TÜRKİYE ALEYHİNDE OLAN LOBİLERLE BİRLİKTE

1915 olayları ve Ermeni tezleri noktasında Paralel Yapı'nın inceden çalıştığını ifade ettiniz...

Paralel Yapı, Amerika'da, Avrupa'da Türkiye aleyhine ne kadar lobi varsa işbirliği yapıyor. Ermeni diyasporasıyla birlikte çalışan Kongre üyeleriyle dirsek temasında. Onlara bağış yapıyor, Türkiye aleyhine karar çıkarmalarını istiyor.

Gülen'in iadesiyle ilgili nasıl bir süreç işleyecek?

Mahkeme kararı Adalet Bakanlığı'na geldi. Bundan sonraki adım kırmızı bülten. Süreç böyle devam edecek. Adalet Bakanlığı doğrudan yapabiliyor.

DEHŞETE DÜŞÜYORLAR

ABD, Gülen'in iadesinde işbirliği yapmazsa kriz nedeni olur mu?

Sayın Cumhurbaşkanımız, Başkan Obama'ya bu konuyu ilettiği zaman, "Sözlü kısmı tamam da hukuki belge olmalı" diyorlardı. Şimdi hukuki belge oluştu. İşbirliğini aksatacak adımlar atılırsa bu bizi üzer.

Adalet Bakanlığı'nın yazısı gittiğinde ABD'nin ne yapacağını tahmin ediyorsunuz?

Varsayım üzerinden konuşmam.

O zaman durum sıkıntılı mı?

Bu söylediğim bir sıkıntı var anlamına gelmez. Daha yazı ABD'ye tam ulaşmamış... Beklentimizi söyledik.

Dış temsilciliklerimiz devlet nezdinde mi anlatıyor bu konuyu?

Tabii ki. Çünkü oralarda aleyhimize çalışıyorlar. "Türkiye'de demokrasi yok, diktatörlük var" diyorlar. Bu bir algı operasyonu. Bunun böyle olmadığını anlatmak benim büyükelçimin görevi. Bunların amacının ne olduğunu, ne yaptıklarını anlatınca birçok ülke dehşete düşüyor. "Bizim de dikkatli olmamız gerekir" diyorlar.

Eskiden Türkiye'ye karşı lobiyi sol örgütler yapardı, onların yerini Paralel Yapı mı aldı?

O örgütler kendi ideolojilerini kullanarak anlatırlar. Bunların bir özelliği var. PKK da öyle. Ellerinde para var. Parayı da kullanarak çok güçlü bir şekilde aleyhte çalışıyorlar. Nerelere para harcadıklarını biliyoruz.