BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

Fehmi Koru'dan ilginç savcı yazısı

Yazar Fehmi Koru, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesini bir şeylerin 'provası' olarak niteledi.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, savcının şehit edilmesiyle sonuçlanan olayı "kuşkulu eylem" olarak gördü.

DHKP-C'li teröristlerin şehit ettiği savcı Mehmet Selim Kiraz olayının arkasında kimler neyi amaçlıyor? Fehmi Koru, konuya ilişkin sıra dışı bir yazı kaleme aldı. 

"Tesadüflere inanıyorsanız rahatsınızdır" başlıklı yazısında Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan vahşeti ele alan Koru, kendisini "Tesadüf gibi görünen olayların aslında çok daha derin, çok daha titiz bir planlama sonucu olabileceğinden kuşku duyanlar..." grubunda yer aldığını açıkladı.

Hak ve özgürlüklerin sonradan provokasyon olduğu ortaya çıkan eylemlere kaybedildiği görüşünü paylaşan Koru, cumhuriyet tarihinde yaşanan sansasyonel olayları ve arkasında çıkarılan yasaları köşesinde böyle sıraladı:

TAKRİR-İ SÜKUN İÇİN ŞEYH SAİD İSYANI

"Takrir-i Sükûn Kanunu" çıkması için Şeyh Said isyanı (1925) gerekti. Birdenbire ortaya çıkan Atatürk heykellerine saldırılar bir günde 18 heykelin tahrip edilmesine kadar vardığında ne oldu hatırlatayım: 5816 sayılı "Atatürk'ü Koruma Kanunu" çıkarıldı. Bazen hiç durduk yere çıkarılan yasalar da oluyor bu ülkede; o yasaların amacı ancak sonraki gelişmelerle anlaşılabiliyor: TCK 141,142 ve 163. maddeler komünizme (141,142) ve "irtica"ya (163) karşı çıkarıldı 10 Haziran 1949 tarihinde...

SOKAK OLAYLARI SONRASI İÇ GÜVENLİK PAKETİ

Meclis müzakere zabıtlarını okuyanlar, sözgelimi 163. madde görüşmelerinde, "Neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor?" sorusuna cevap bulamazlar... Cevap, o tarihten kısa süre sonra, 14 Mayıs 1950 tarihinde, iktidarın el değiştirmesiyle gelmiştir. Hak ve özgürlüklerden yana platformda iktidara gelen Demokrat Parti ve ardılları o maddeleri kaldıramadı; Turgut Özal'ın hayatını ortaya koyarak zorlamasına (1991) kadar... O kadar gerilere gitmeye gerek yok: 2002 yılında özgürlükleri genişletme vaadiyle iktidara gelen AK Parti, nasıl oldu da şu "İç Güvenlik Kanunu"nu çıkarabildi? Evet, 6-7 Ekim (2014) sokak hareketleri yüzünden...

UĞUR MUMCU SUİKASTIYLA BAYKAL GERİ ADIM ATTI

Siyaset de benzer "kuşkulu" eylemlerden çok etkilendi ülkemizde... Bir örnek Uğur Mumcu suikastıdır (24 Ocak 1993). Suikasttan önce CHP, Deniz Baykal liderliğinde, kendisini geniş kitlelere sevimli gösterecek açılımlar başlatmış ve sonuç alabileceğini de görmüştü. Mumcu suikastı, özellikle sonrasında sokakları dolduran 1 milyonun üzerindeki kalabalıklar, Baykal'ı açılım fikrinden vazgeçirdi.

MADIMAK OLAYI

Ve, CHP'nin kendisini tek bir damara hapsetmesi, kamuoyunun da sahte tehlikelerle korkutulması alışkanlığı 2000'li yıllara kadar devam etti. Laboratuvarlarda denenmiş ve başarılı olabileceği görülmüş ne kadar psikolojik unsur varsa bizler üzerinde uygulandı ve çoğu sonuç da aldı.
3 Temmuz 1991 tarihinde 37 can alan "Madımak Olayı" sonrasında, o gün bu gündür, ülkemizin has unsurlarından Aleviler ile bir uzlaşma zemini bulunamıyor, baksanıza...

EYLEM HANGİ AMAÇLA KULLANILACAK?

Önceki gün adliyeyi basıp savcıyı öldürenlerin niyetleri ne olursa olsun, önemli olan, eylemlerinin hangi amaçla kullanılacağıdır. Seçim öncesi ortalığı bulandırmakla mı yetinecekler, seçim sonrası için yeni düzenlemeleri mi zorlayacaklar?

Aynı gün ülke çapında elektrik kesintisi? Doğal olarak bir şeylerin "provası" yapıldığından kuşkuluyum..."