BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.429,41
HABER /  MEDYA

Fehmi Koru'dan cemaati buz kesen uyarı

Fehmi Koru, hükümete savaş ilan eden cemaate sonu intiharla biten Hitler'in Rusya'ya saldırısını örnek verdi

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, "Yanlış anlaşılmasın... Sözüm Cemaat'e..." başlıklı bugünkü yazısında cemaate fena yüklendi.

Koru'nun bugünkü yazısı üslubu yumuşak ama içeriği bir hayli sertti. Eleştiri oklarının hedefine cemaati koyan yazar, tarihten bir örnek vererek "Adolf Hitler sonunda intihar etmesini gerektireceğini bilse, Stalingrad'a saldırır, anlamsız Rusya cephesini açar mıydı" diye sordu. 

REZİLLENMEK DE CABASI

Savaşları çıkaranların ilk elde yaptıkları hesaplara göre gelişmediğini belirten Koru, yazısında "araya başka eller girer, başka eller girmese de kendi saflarında yer alanların çıkarları farklılaşır; ne olursa olur, hesaplar şaşar...  Rezillenmek de cabası... Zamanında durmasını bilse ve elindekiyle yetinseydi Hitler, bugün dünyamız nasıl şekillenmiş olurdu, hiç düşündünüz mü?" ifadelerini kullandı.

CEMAATE SERT İTTİFAK ELEŞTİRİSİ

1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı'yı İttihatçı kadronun bitirdiğine işaret eden yazar sözü cemaatin şahin kanadına getirdi. Koru, yazısını işte bu cümlelerle tamamlıyor:

"Savaşmayı göze alanlara bir "koltuk stratejisti" olarak önerim, sonunda ele güne karşı mahcup olmalarını getirecek büyük yanlışlıklardan kaçınmaya gayret etmeleridir. Bunun da yolu, o anda içinde yer aldıkları muharebenin ötesini -büyük tabloyu- düşünmekten geçiyor.
Taraflardan biri ölüm kalım mücadelesi verdiği inancıyla, beri tarafı zora düşürmek amacıyla, şu anda sürdürülen savaşı uluslararası zemine taşımayı uygun görmekte.
Bir yandan içeride düne kadar kendisine selam vermeyen, yarın da vermeyeceğini şimdiden ilan edenlerle günlük ittifaklar oluştururken, diğer yandan yurtdışındaki Türkiye'nin dostlarını tahrik etmeye, düşmanlarının devreye girmesini sağlamaya çabalıyor.
Başarılı da oluyor... Herhalde değerlendirme yaparlarken memnuniyet duyuyorlardır.
Duymasınlar...
Savaşta karşı tarafı oluşturanlar da onlar gibi dar bir açıdan olaya yaklaştıkları için, günü kurtaracak tedbirler alıyor ve bu da ülkeyi yörüngesinden saptırma tehlikesini gündeme taşıyor. Günübirlik tedbirler ülkeye korse giydirmeye benziyor; ayıbı saklıyor belki, ama deformasyonu ortadan kaldırmıyor.

YURT DIŞINDAKİ GELENEKSEL MÜTTEFİKLER

Yurtdışındaki geleneksel müttefiklerin gelişmeler yüzünden ülkeyi topa tutan yaygaraları, bunu sağlayan cepheyi bir anlığına rahatlatıyor olabilir; ancak bunun getireceği yoldan çıkmanın ülkeye maliyetini düşünüp şimdiden yas tutsalar yeğdir...
New York Times'ta köşe yazarı da olan Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman geçen gün "Savaş daha fakir ve daha zayıf kılar, sonunda kazansan bile" diye yazdı.
Elbette ABD için yazıyordu bunu Krugman...
Ben ise Cemaat için bu uyarıyı yazdım."