BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  GÜNCEL

Fehmi Koru'dan bomba iddia! Bu olursa şaşırmayın Türkiye Rusya ve İran...

Başta Türkiye olmak üzere dünya ülkelerine karşı başlatılan ekonomik saldırı ve ABD'nin tehditkar tavırları ülkeleri başka arayışlara itti. Uluslararası ticarette dolar yerine başka alternaifler düşünülürken usta gazeteci Fehmi Koru'dan ilginç bir iddia geldi. Koru, Türkiye, İran ve Rusya’nın kur kriziyle başa çıkmak için herhangi bir devletin manipüle etmesine açık olmayan altın gibi bir maddeye endeksli yeni bir para birimine geçeceğini söyledi.

Abone ol

Fehmi Koru bugünkü yazısında ABD'nin dünyada başlattığı kur savaşını yazdı. Koru, ABD başkanlarının danıştığı bir ekonomist olan Steve Hanke'in kitabında yazılan senaryonun gerçekleşebileceğini yazdı. Kitapta yazılan senaryoya göre; ''Rusya ülkelerle olan ticaretinde Dolar yerine altına dayalı yeni bir para birimine geçiş kararı alıyor, onu başka ülkeler izliyor ve bu gelişme sonucu Dolara dayalı uluslararası para sistemi çöküyor, bu da ABD’nin dünya egemenliği iddiasını zora sokuyor…''

Türkiye, Rusya ve İran altına dayalı para birimine mi geçiyor? Bu olursa şaşırmayın diyen Koru'nun yazısı şöyle: Yoksa Steve Hanke gönlünden geçeni değil de, şu sıralarda zaten olgunlaşmakta olan bir gelişmeyi mi bizlere haber veriyor? Steve Hanke Ronald Reagan‘dan Bill Clinton‘a ABD başkanlarının danıştığı bir ekonomist olması yanında, pek çok başka ülkeye de finans konularında akıl vermesiyle tanınan bir Amerikalı profesör. Johns Hopkins Üniversitesi‘nden. 75 yaşında. Dün burada Türkiye, İran ve Rusya’da herbiri değişik ölçeklerde yaşanan kur kriziyle başa çıkmak için “Herhangi bir devletin manipüle etmesine açık olmayan altın gibi bir maddeye endeksli yeni bir para birimi” oluşturulması tavsiyesini gündeme taşımıştım.

PARA KURULU SİSTEMİNE GEÇİN TAVSİYESİ: Hanke bunun için zaten 70’ten fazla ülkenin tercih ettiği ‘para kurulu sistemi’ne geçilmesini de öneriyor. Konuyu iyi bilen biri olarak dediği, ‘para kurulu’ tercihinde bulunmuş ülkelerin ekonomilerinin dışarıdan etkilenmesinin imkansız oluşu, dahası finansal istikrarın o sayede çok daha çabuk sağlanabileceği…

ABD YENİ NESİL BİR FİNANS SAVAŞINA HAZIRLIK YAPIYOR: “Rusya, İran ve Türkiye ‘altın’ ile ifade edilen yeni bir para birimine geçmeli” diyor Prof. Hanke…Yazıyı yazdım ve sabahın erken saatlerinde sizlerle de paylaştım. Ardından da beni bir düşünce aldı: İki hafta önce yine burada okumuş olabileceğiniz ABD’nin yeni nesil bir finans savaşına hazırlık yaptığı konusunu işleyen ‘Kur Savaşları’ adıyla Türkçe’ye de çevrilmiş kitabında anlattığı fikir jimnastiğini hatırladım. O kitaptan aktardığım Baltimore’da bir çiftlik evinde düzenlenen ve ABD’nin öndegelen finans uzmanlarının katıldığı ‘savaş oyunu’nun kapsamını bir kez daha okuyalım:

DOLARA DAYALI ULUSLARARASI PARA SİSTEMİ ÇÖKÜYOR: “60 uzmanın katılımıyla yapılan son savaş oyununda üzerinde düşündükleri bir senaryo şuymuş: Rusya ülkelerle olan ticaretinde Dolar yerine altına dayalı yeni bir para birimine geçiş kararı alıyor, onu başka ülkeler izliyor ve bu gelişme sonucu Dolara dayalı uluslararası para sistemi çöküyor, bu da ABD’nin dünya egemenliği iddiasını zora sokuyor…”

ABD'NİN KORKTU BAŞINA MI GELİYOR: Korktuğu başına geliyor olabilir mi ABD’nin?ABD ile takışma ve paramızın değerinin yarıya yakınının kaybı henüz ufukta bile görünmezken, bundan yaklaşık geçen yılın (2017) son günlerinde, finans konularıyla yakından ilgilenen yabancı haber kaynakları sessizce gerçekleşmiş bir sürprizi duyurdular: Türkiye uzun yıllardır ABD’de sakladığı altın rezervini çekmiş…

TÜRKİYE DÖVİZ REZERVLERİNİ BİR MİSLİ ARTTIRDI: Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesindeki haberde, Türkiye’nin son bir yıl içerisinde, döviz rezervlerini  tam bir misli artırdığı bilgisi de yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendisine ait altın rezervi 231.9 tona çıkmış. Gazete, “Rezervlerini TL yerine altın olarak tutan özel bankaların altını da eklenince Türkiye’nin elindeki altının yekünu 595.5 tona, bunların değeri de 25 milyar dolara çıkıyor” da demekte.

ABD'DE TUTULAN 95 TON ALTIN TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ: ABD’nin Federal Reserve (Merkez Bankası) depolarında tuttuğu altınlarının tamamını 2017 yılında ülkeye geri getirmiş hükümet. Altınlar Borsa İstanbul‘a (BİST) teslim edilmiş… Ziraat Bankası ile Vakıfbank da kendilerine ait olan ve ABD’de tutulan 95 ton altını Türkiye’ye getirmek için harekete geçmiş…

TÜRKİYE ALTIN REZERVİ SIRALAMASINDA 10. SIRADA YER ALIYOR: Belki o altınlar da ülkemize gelip BİST’in depolarına kaldırılmıştır.Türkiye’nin altın rezervleri sıralamasında dünya devletleri arasında 10. sırada bulunduğunu da bu vesileyle öğreniyoruz. Almanya ve Rusya da Türkiye gibi davranıyor; onlar da altın rezervlerini artırdığı gibi ABD ve başka ülkelerde bulunan altınlarını ülkelerine geri getiriyor.

ABD'YE KARŞI ALTINDA TEDBİR ALIYORLAR: Buraya kadar yazdıklarımdan sizler ne sonuçlar çıkarıyorsunuz, bilemem, benim çıkardığım iki önemli sonuç var: İlki, ABD’nin Dolar ile kurduğu finansal egemenliğe karşı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu belli başlı ülkeler, altına yatırım yaparak ve altınlarını kendi kasalarında saklama üzerinde yoğunlaşarak tedbir alıyorlar…İkincisi de, Donald Trump Türkiye’ye karşı olumsuzlaşan tavrı papaz Brunson‘dan çok sanki altınlarını ABD’den çekmesiyle irtibatlı olabilirmiş gibime geliyor…

TÜRKİYE RUSYA VE İRAN BİR SÜRPRİZE HAZIRLANIYOR: “Yoksa” diyorum kendi kendime, “Türkiye, Rusya ve elindeki altınların değerini saklamayı yeğleyen İran bir sürprize mi hazırlanıyorlar?”Steve Hanke “Böyle yapsalar iyi olur” tavsiyesiyle aslında zaten hazırlığı yapılan bir girişimi önceden mi duyurmuş oluyor?

UFUKTA ALTINLA İRTİBATLI PARA BİRİMİ GÖRÜNÜYOR: Altın ile irtibatlı yeni bir para birimi ufukta görünüyor mu? Böyle bir tedbir ekonomi üzerinde nasıl bir etki yapar?James Rickards‘ın kitabında anlattığı ‘savaş oyunu’ böyle bir gelişmenin Dolar’ın saltanatının sonunu getirebileceğini öngörüyor.Farketmeden ‘oyun’ gerçek hayatta yaşanmaya mı başladı?İlk duyan siz olun istedim.