BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  MEDYA

Fehmi Koru'dan bomba Amerika'yı kim keşfetti yazısı

Yazar Fehmi Koru, Amerika kıtasını müslümanların keşfettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek çıktı.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, bugün yazısında kıtayı Kristof Kolomp'tan önce keşfetti iddia edilen müslüman kaşif ve coğrafyacıların isimlerini ve çalışmalarını yazdı.

"Amerika'yı önce kim keşfetti" polemiğine katılan Koru, Erdoğan'ın açıklamalarını alaya alanlara tepki gösteriyor.

Tartışmanın çok eskilere dayandığını ifade eden yazar, Erdoğan'ın tezini destekleyen müslüman denizci ve seyyahların çalışmalarının anlatıldığı eserleri köşesine taşıdı. İşte o yazıdan bir bölüm:

TARTIŞMA YENİ DEĞİL
İstanbul ve Erzurum'daki ilahiyat fakültelerinde de dersler vermiş Prof. Muhammed Hamidullah'ın ilk kez 1968'de ABD'deki Müslüman Öğrenciler Birliği Dergisi'nde çıkan "Kolomb'dan Önce Müslümanların Amerika Kıtasını Keşfi" adlı İngilizce makalesinin çevirisi önce Hilal Dergisi'nde yayımlandı, sonra da dört farklı tarih araştırmasıyla birlikte "İlk İslâm Devleti" kitabına alındı.
Hamidullah'ın makalesi en fazla bilineni, ancak ondan önce ve sonra da Amerika kıtasının ilk Müslümanlar tarafından keşfedildiği iddiası başka bilim insanları tarafından da savunuldu.

EBU HASAN EL MESUDİ
İddianın dayandığı birkaç kaynak var, en önemlisi 896-956 yılları arasında yaşamış kâşif ve tarihçi Ebu'l Hasan el-Mesudi... Dilimize "Altın Bozkırlar" adıyla çevrilmiş eseri "Murûc Ez-Zeheb"de Mesudi, Endülüs (Kurtuba) kökenli bir macera adamının okyanusu aşıp karşı kıtaya çıktığından ve değerli ganimetlerle döndüğünden söz ediyor. Mesudi'nin çizdiği haritada Amerika kıtası görülüyor.

COĞRAFYA DAHİSİ EL-İDRİSİ
Semerkandlı Ebu Reyhan el-Biruni'nin (973-1048) çizdiği haritada da güneyi ve kuzeyiyle Amerika kıtası var.
Sicilya'da yaşamış coğrafya dâhisi El-İdrisi (1099-1165) de okyanus ötesine 31 gün süren bir yolculuğu, esir düşen Müslüman denizcileri kıtanın yerlileri arasındaki Arapça bilen birinin kurtardığını anlatıyor.
Her üç Müslüman bilim adamının Kolomb'un Amerika kıtasına çıkmasından (1498) çok önce yaşadıklarına herhalde dikkat etmişsinizdir.
Piri Reis'in 1513'te (Kolomb'un Amerika'ya varmasından 20 yıl sonra) çizdiği bilinen haritada da Amerika kıtası bütün ayrıntılarıyla yer alıyor.