BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.513,09
HABER /  GÜNCEL

Fehmi Koru yazdı İsrail'in umrunda olmayacak!

Fehmi Koru Yenikapı'da düzenlenen Kudüs mitingi ve İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) olağanüstü zirvesinde alınan kararları değerlindirirken İsrail gerçeğini 2009'da yaşanan bir olayla anlattı.

Abone ol

Fehmi Koru bugünkü yazısında İsrail'in pervasızlığını anlatan çarpıcı bir örneği paylaştı.  Dün İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) olağanüstü zirvesi sonunda açıklanan 30 maddelik eylem planı ve Yenikapı'daki mitingi değerlendiren Koru, yazısında "bundan sonra ne olacak?" sorusuna "Hiçbir şey. Keşke bir şeyler olsa, ama olmayacağına herkesle iddiaya girebilirim." diye yanıt verdi. Koru, yakın geçmişten bir olayı hatırlatıyor.

"Gazze’de 27 Aralık 2008 ile 18 Ocak 2009 tarihleri arasında çıkan olaylarda 1400 Gazzeli İsrail askerleri tarafından öldürüldü; aynı çatışmalarda 13 de İsrail askeri öldü. Vicdan sahibi her insanı isyana sevk eden olaylardı yaşanan ve BM’nin İnsan Hakları Konseyi yaşanan olaylarda suçluyu tespit etmek üzere 2009 Nisan ayında bir soruşturma komisyonu kurdu.

Komisyonun başına Güney Afrika’dan Musevi bir hukukçu olan yargıç Richard Goldstone getirildi. Komisyonda bir uluslararası hukuk profesörü (Christine Chinkin), İrlanda ordusundan bir albay (Desmond Travers) ile Pakistan Anayasa Mahkemesi’nde davalara giren bir hukukçu (Hina Jilani) yer alıyordu.

MUSEVİ YARGIÇ RICHARD GOLDSTONE
Yargıç Goldstone Güney Afrika’daki ayrılıkçı rejime muhalefeti ve Yugoslavya ile Ruanda’da işlenen savaş suçlarına bakan uluslararası ceza mahkemesindeki mesaisiyle tanınan Saygın bir hukukçuydu.

Dediğim gibi, kendisi Musevi’ydi de…İsrail komisyona daha ilk günden karşı çıktı ve beklenenin aksine Goldstone’un komisyon başkanlığını üstlenmesinden de hiç memnun olmadı.

HER TÜRLÜ ENGEL ÇIKARILDI
O zaman da başbakanlık koltuğunda oturan Benjamin Netanyahu, İsrail hükümeti ile basını komisyonun güvenilirliğini sarsmak için ellerinden geleni yaptılar. Komisyon üyelerine çalışmaları sırasında her türlü engel çıkarıldı.

Sonunda, Eylül 2009’da, komisyon 574 sayfalık dengeli bir rapor yayınladı. Filistin tarafına da bazı önemsiz suçlamalar yöneltse bile İsrail’in sivilleri hedef aldığını, orantısız güç kullandığını kayda geçiren bir rapordu bu.

Dün İstanbul’da toplanan İslam Zirvesi tarafından teklif edilen, BMİHK’nın da kurulmasına karar verdiği komisyonun hazırlayacağı raporun, Goldston ile üç üyenin imzasını taşıyan 574 sayfalık Gazze raporundan daha keskin bir dile sahip olacağını sanmıyorum.

DÜŞKÜN İLAN ETTİLER
Nitekim, rapor üzerine İsrail, komisyonun Musevi başkanı yargıç Goldstone’u dini bakımdan ‘düşkün’ ilan etti ve torunu için düzenlenen dini bir törene Güney Afrikalı Musevilerin katılmaması için dinadamlarına baskı da yaptırdı.

‘‘O kadar gürültü koparan raporun akıbeti ne oldu?’’ diye soracak olursanız zihninizi boşuna yormuş olursunuz. Hiçbir şey olmadı çünkü."

Fehmi Koru'nun yazısının tamamı