BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

Fehmi Koru: Esas sürprizi bundan sonra bekliyorum!

Seçim kampanyaları süresince yazıları ile siyasi tabloyu ve seçim sonrasına yönelik olası senaryoları okuyucuları ile kişisel web sitesinden paylaşan gazeteci-yazar Fehmi Koru, seçim sabahı kaleme aldığı yazısında, seçimi 'sürprizlerle dolu' olarak niteledi ve 'esas sürprizi bundan sonra beklediğini' ifade etti.

Abone ol

Yazısına seçimin sürprizleri ile giriş yapan Koru, CHP'nin ve Muharrem İnce'nin meydanlardaki coşkuya rağmen oy oranının beklentinin altında kalmasının yanısıra, baraj altında kalma sinyalleri veren MHP'nin oyunu korumasını bir sürpriz olarak nitelendiriyor.

Seçim kampanyası sırasında büyük bir ilgi gören Temel Karamollaoğlu'nun partisi SP'nin sandıkta 'en dipte' kalmasının da bir sürpriz olduğuna değinen Koru, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, partisi AK Parti'nin neredeyse on puan önünde bir oy oranına ulaşmasını da şaşırtıcı buluyor.

'Seçimin kaybedenleri'ne geçtiği yazısının ikinci bölümünde, Koru, bu konuda şu yorumu yapıyor:

SEÇİMİN KAYBEDENLERİNİ BİLİYORUZ: "Seçimin kaybedenlerini biliyoruz: CHP her zamankinden az bir oy alabildi… İYİ Parti ve lideri Meral Akşener bayağı yukarılara koydukları çıtanın hayli altında bir sonuçla yüz yüze kaldı… Saadet Partisi ve Temel Karamollaoğlu beklenen sıçramayı bu defa da gerçekleştiremedi…

AK PARTİ OY KAYBETTİ: Ancak AK Parti’nin aldığı oy da ‘hep ileri’ alışkanlığına ters; 2015’te yapılan ikinci seçim olan 1 Kasım’da aldığı oy (yüzde 49.5) yerine aynı yıl 7 Haziran günü yapılan seçimde aldığının (yüzde 40.87) biraz üzerinde (yüzde 42.5) oyla yetinmek zorunda kaldı AK Parti.

O iki seçim 550 milletvekilliği için yapılmış, 1 Kasım’da 317 milletvekili çıkarmıştı AK Parti; bu defa 600 milletvekili için yapıldı seçim ve AK Parti’nin milletvekili sayısı 292…MHP ile ittifak halinde girmeseydi, AK Parti, bu seçimden 16 yıllık iktidarını kaybederek çıkacaktı."

SEÇİMİN KAZANANI DEVLET BAHÇELİ: Seçimin 'en belirgin' kazananını ise Devlet Bahçeli olarak ilan ediyor Koru. AKP'yi kendi eksenine yaklaştırarak kazandığını savunan Koru, AKP'nin MHP'den ayrı düşmesi durumunda bundan sonraki süreçte zora düşeceğini ifade etti.Halkın tercihlerinin yönününü de sorgulayan Koru, yazısını şöyle sürdürdü:

HALK NEDEN BÖYLE DAVRANDI? "Halk neden böyle davrandı? Sahi halk neden böyle davrandı? Muhalefetin vaatlerini mi beğenmedi? Sorunların onlara sebep olmuş veya en azından iktidarı boyunca üstesinden gelememiş iktidar partisi kadrosu tarafından çözülmesini mi arzuladı yoksa? Aklıma ilk gelen ihtimaller bunlar. Farklı bir ortamda gidilse ve şartlar bugünkünden değişik olsa idi sandığa yansıyan irade farklı ve sonuç da değişik olabilir miydi? Bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz."

ESAS SÜRPRİZ BUNDAN SONRA: Koru, esas sürpriz olarak tanımladığı hususu ise şöyle açıklıyor: "Tabii muhalefet de, en zayıf halinde yakaladığı siyasi iktidarı yerinden etmeyi neden beceremediğini, meydanlara toplayabildiği kalabalıklara rağmen oyunun neden düştüğünü mercek altına almalı. İktidar ve muhalefet bunu yaparsa… Esas sürpriz diye işte buna derim ben…"

Seçim bitti şimdi Meclis'te ne olacak? Nasıl bir süreç yaşanacak?

AK Parti milletvekilleri isimleri! 2018 CHP, HDP, MHP milletvekilleri