BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  EKONOMİ

FED'in faiz sinyali Eylül'ü pas mı geçecek?

Ahmet Mergen, FED'in faiz arttırımı sinyali hakkında açıklama yaptı. Mergen, "Eylül ayındaki toplantıda faiz artışına gidilmesi ihtimali çok zayıfladı" dedi.

Abone ol

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, "Fed'in eylül ayını da pas geçeceği netleşti. Cuma açıklanan verilerle eylül ayındaki toplantıda faiz artışına gidilmesi ihtimali çok zayıfladı" ifadelerini kullandı.

Ekonomik gelişmeleri ve beklentileri değerlendiren Mergen, Borsa İstanbul'un geçen haftayı Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisini bekleyerek endişe içinde geçirdiğini belirterek, 180 bin civarında beklenen veriye karşılık 151 bin kişilik istihdam verisinin açıklanmasıyla cesaretlendiğini ve bu verinin ardından haftanın son gününü yükselişle tamamlayarak 76884 puandan kapandığını hatırlattı. Mergen, şunları kaydetti:

"ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı tarihini etkileyeceği düşünülen veriler üstünde tahminler yürütülürken Fed yetkililerinin geçtiğimiz hafta Jackson Hole toplantısından beri verdikleri sert mesajlar, istihdam verisinin de yüksek gelmesiyle eylül ayında faiz artışına gidilmesi ihtimalinin yükselmesine sebep olmuştu. Fed'in eylül ayını da pas geçeceği netleşti. Cuma açıklanan verilerle eylül ayındaki toplantıda faiz artışına gidilmesi ihtimali çok zayıfladı. Diğer yandan kasım ayı başında ABD'deki başkanlık seçimi öncesi Fed'in faiz oranıyla oynayarak polemiğe sebep vermeyeceği de düşünülebilir. Sene başından beri 9 ay geçmişken Fed'in eylül sonunda o kararı vermeyeceği düşünülmektedir.

Görünüşe göre Fed bu seneyi aralık ayında yapacağı bir artışla bitirecek gibi ve bunun için de piyasaları 1 senedir alıştırmaya çalışıyor. Son zamanlardaki Fed başkanlarının basına verdikleri sert demeçler de bu alıştırma çabalarına atfedilebilir. Aralık ayında yapılacak faiz artışı da 1 senedir hop oturup hop kalkan ve artık alışmaya başlayan piyasalarda fazla bir tahribat yaratmayacaktır. Fed hareketlerine bağlı olarak inip çıkan dolar-TL kurunda ise eylül ayı toplantısı devreden çıktığı için fiyat 2,92-2,97 bandında dolaşabilir. Eğer inerse de 2,88-2,90 aralığı alımların daha güçlü gelebileceği bir yer olacaktır."