BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  GÜNCEL

Fed tutanakları sonrası TL değer kaybetti

ABD Merkez Bankası Fed'in istihdam piyasasında 'beklenenden daha hızlı iyileşme' olduğunu söylemesinin ardından Türk Lirası diğer tüm gelişen ülke para birimleri gibi değer kaybetti. Dolar/TL 5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz toplantısı tutanaklarında istihdam piyasasının beklenenden hızlı toparlandığını söyledi.

Tutanaklarda, "İş koşullarındaki iyileşme sürpriz derecede olumluydu" diyen Fed, yine de faiz artırımı için belirlenen takvimi değiştirmek için henüz erken olduğunu ifade etti.

29-30 Temmuz'daki faiz toplantısının tutanaklarını dün akşam yayınlayan Fed, üyelerin büyük kısmının istihdam koşullarının beklenenden iyi geliştiğini kabul ettiğini ifade etti.

Fed'e göre ABD'de işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam 'normal sayılabilecek' seviyelere yaklaşıyor.

ABD'de işsizlik oranı yılbaşında yüzde 7'lerin üzerindeyken Ağustos ayında yüzde 6,2'ye kadar geriledi.

Yaşanan iyileşmeye karşın temkinli duruşun devam etmesi gerektiğini söyleyen Fed, faizlerin bir süre daha tarihi düşük seviyelerde tutulacağını söyledi.

Jackson Hole bekleniyor

Fed'in ekonomiye dair iyimser açıklamaları piyasalarda ise, "Faiz artırımı beklenenden önce gelebilir" algısı yarattı ve ABD varlıkları primlenirken gelişen ülke para birimleri ve borsalarına satış geldi.

Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü Kansas eyaletinde düzenlenecek olan Jackson Hole zirvesinde yapacağı konuşmada para politikasının yönğüne dair daha net mesajlar vermesi bekleniyor.

Yellen'den önceki Fed Başkanı Ben Bernanke Jackson Hole toplantılarında yeni parasal genişlemelerin sinyallerini vererek bu toplantıyı piyasalar açısından önemli bir gündem maddesi haline getirmişti.

TL değer kaybetti

Türk Lirası da Fed açıklamalarından olumsuz etkilendi ve Dolar/TL kuru 2,1880'e kadar yükselerek 5 ayın zirvesini gördü.

TEB Yatırım - BNP Paribas Stratejisti Işık Öktebu sabah yatırımcılara gönderdiği notta TL'nin bu ay gelişen ülke para birimleri içerisinde en kötü performansı gösterdiğini belirterek "Dolar karşısında kayıp yüzde 2,1'e ulaştı. TL'nin rakibi sayılabilecek diğer bir gelişen ülke para birimi olan Brezilya Realine karşı performansı ise yüzde 2,2 kayba işaret ediyor" dedi.