BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,78
ALTIN 2.490,48
HABER /  EKONOMİ

Fed kararı Türkiye'de asıl kriz salı günü patlayacak!

Fed faiz arttırımı kararı sonrası piyasalar Merkez Bankası'nın faiz hamlesine odaklandı. Ancak Merkez Bankası'nın işi o kadar da kolay değil.

Abone ol

ABD Merkez Bankası-Fed faiz arttırım kararı sonrası gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na çevrildi.

Fed kararı sonrası ilk iş olarak döviz cinsiden karşılıklara ödenen faizlerin yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükseltti. Ancak Merkez Bankası, Fed sonrası ilk büyük karının 22 Aralık Salı günü verecek. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK, salı günü yeni faiz kararını açıklayacak.

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ ARTTIRACAK MI?

Merkez Bankası'nın genel eğilimi Fed'in verdiği kararları takip etme yönünde. Bir diğer etken ise Dolar/TL kurunun durum. Eğer Fed kararı sonrası dolar kurundaki eğilim yükselişe döner ve 3 liranın üzerinde bir seviyeye yükselirse Merkez Bankası'nın faizleri arttırması gündeme gelebilir. Uzmanlara göre, dolar kurunda kritik sınırlar ise 3.07-3.10 aralığı.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLE MERKEZ ARASINA İPLER GERİLEBİLİR

Ancak Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı alması Cumhurbaşkanlığı ile Merkez Bankası arasında ipleri yeniden gerebilir. Bunun ilk sinyali dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut'tan geldi. 

Bulut, Fed kararı sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada Merkez Bankası'na 'faiz indirimi yap' sinyali gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut

Bulut şunları yazdı:

"Fed'in faiz kararı piyasa fiyatlaması içinde olan ve beklenen bir gelişmeydi... İlk tepkiyi yurtdışında dolar/TL kotasyonlarında gördük; kur 2.92'den işlem görüyor. Türkiye'de faiz artışı söz konusu bile olmadığı gibi faizi indirmek için fırsat kollamakta yarar var."

Bulut, yılsonu olması itibariyle önümüzdeki ortalama 60 gün içinde piyasalarda olumlu bir trend görülebileceğini de belirterek, "Bu olumlu havayı bozabilecek tek gelişme Rusya ile denklemin ani bozulmalarıdır. Bunun haricinde Fed'in kararı piyasalarda agresif olmayan olumlu bir adım olarak algılanacaktır. Türkiye'de piyasaların sağlıklı işlemesi için sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi faizlerin düşmesi sağlanmalıdır" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı

MERKEZ BANKASI BAŞKANI ERDEM BAŞÇI NE DEMİŞTİ?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kasım ayında yaptığı bir konuşmada para politikasını sadeleştireceklerini ifade etmişti. Gelecek haftaki toplantıdan beklentiler daha anlaşılır ve sade bir para politikası yönünde ilk adımların atılması yönünde.

ERDOĞAN: YÜKSEK FAİZ VATANA İHANETTİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce faiz indirimi yapmayan Merkez Bankası Başkanı Başçı ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yüklenmiş, ikiliyi 'vatana ihanetle' suçlamıştı. 

Erdoğan, “Çağırıp konuşacağız. Ama onun bağlı olduğu Bakan’la (Ali Babacan) bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar. Artık biraz kendilerine çeki düzen vermeliler" demişti.

Erdoğan eleştirilerini şöyle sürdürmüştü:

“Ama sen sene içinde üç dört kere enflasyonu revize etmeye kalkarsan burada bir yerde su kaçağı var demektir. Ama sen ne yapıyorsun, Cumhurbaşkanı’na ve aleyhte konuşanlara laf yetiştiriyorsun. Yarın kur yine sıçradı diyecekler, tamam da tedbiri al. Bu konuda Merkez hassas ve tedbirli olmak zorundadır.

Bu işi Batılı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Faiz lobisi alkışlıyor diye bir karar alamazsınız. Amerika’nın Japonya’nın Avrupa’nın faiz oranları ortadadır. Bütün bunlar ortadayken bize ne oluyor, bu kadar yüksek faiz? Eğer komisyonları falan katarsak, 14-15’lerin bile üzerine tırmanıyor.”