BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Fed kararı sonrası dolar ne oldu?

Fed kararı sonrası dolar ve altında hareketlilik başladı. Altındaki artış yerini yatay bir hareketliliğe bırakırken dolar yeniden yükselişe geçti.

Abone ol

Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Faiz artırımına gitmeyen Fed, döviz piyasasında da hareketliliğe neden oldu. Kararın hemen sonrası 2.9847'ye kadar gerileyen dolar gece yarısından itibaren yeniden 3 liradan işlem görmeye başladı. Altın ise yeni güne 109 liradan başladı.

Fed Başkanı Janet YellenWashington'da düzenleneceği basın toplantısıyla faiz kararını açıkladı. Yellen, Eylül ayında faiz artırımı yapılmadığını duyurdu.

Fed, FOMC politika kararlarını 1'e karşı 9 oyla aldı. Fed üyelerinden Jeffrey Lacker 25 baz puan faiz artırımına gidilmesi yönünde oy kullandı.

Fed üyelerinden 7'si bu yıl 1, 5'i 2 ve 1'i 3 artırım bekliyor. İlk faiz artırımının 2016 yılında olmasını tercih eden Fed yetkilisi sayısı 2'den 3'e yükseldi.

Fed bildirisinde ilk faiz artırımının zamanlamasına ilişkin yeni bir yönlendirmeye yer verilmedi. Bildiride uluslararası gelişmelerin izlemeye devam edildiği belirtildi.

Bildiride öne çıkan mesajlar şöyle;

- Ekonomik aktivite ılımlı hızla büyüyor
- Son global gelişmeler ABD ekonomisinde enflasyonu kısa vadede sınırlayabilir
- İstihdam piyasasında biraz daha iyileşme görmek gerekiyor
- Enflasyon hedefin altında seyretmeye devam ediyor, kısmen enerji fiyatlarını ve ithal fiyatları yansıtıyor
- Hane halkı harcamaları, işletme sabit yatırımları ılımlı şekilde artıyor

DOLAR ÖNCE DÜŞTÜ SONRA YÜKSELDİ

Fed'in kararının ardından dolarda düşüş başladı. Saat 21.00'da 2.9847'den işlem görürken euro ise sınırlı bir artışla 3.4028'den alıcı bulmaya başladı. Gecenin ilerleyen saatlerinde yeniden yükselmeye başlayan dolar, yeni güne yükselişle euro ise düşüşle başladı. Dolar saat 00.41'den itibaren yeniden 3 TL üzerine çıktı ve 3.0094'ü görürken euro ise 3.4368'den işlem gördü.

Dünya piyasalarında altın satış fiyatlarında ise yükseliş başladı. Altının gram satış fiyatı saat 21.00'da 108.02'den işlem görmeye başlarken yeni günde 109.47'den işlem gördü.