BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,53
HABER /  EKONOMİ

FED faiz kararı sürpriz yapar mı?

ABD Merkez Bankası-FED'in yeni faiz kararı bugün Türkiye saati ile saat 21.00'de açıklanacak. Piyasalar ise FED'in faiz kararına çevrildi.

Abone ol

Piyasalarda gözler Fed'in bu akşam saat 21.00'de açıklayacağı karara çevrildi.

Fed'in Mart ayında faizleri artıracağına dair beklentiler şimdiden azalmaya başlarken, Reuters anketine katılan ekonomistler daha önce 2016 yılı için dört faiz artışı beklerken, bu beklentiler şimdi üçe düştü. Fed'in yılın ilk toplantısında herhangi bir faiz artışına gitmesi beklenmiyor. Fakat düşen enflasyon beklentileri ve piyasalardaki çalkantı, Fed yetkililerinin ABD ve dünya ekonomilerine dair görünümlere yönelik endişelerini dile getirmesine neden olabilir.

Güçlü doların ekonomiyi zorladığı bu dönemde ABD'den açıklanan veriler de yumuşayan bir yerel ekonomi resmi çiziyor. Tüketici fiyatları Aralık ayında beklenmedik bir düşüş gerçekleştirdi. Perakende satışlar, konut inşaatları ve sanayi üretiminde son dönemlerde açıklanan zayıf veriler geçen yılın sonlarına doğru ABD'de yavaşlama yaşandığını gösterirken, Ocak ortası haftalık işsizlik başvuru rakamları altı ayın en yüksek seviyesinde çıktı.

ABD'de bu Cuma günü açıklanacak olan dördüncü çeyrek ekonomik büyüme verilerinin yavaşlamayı teyit etmesi ve Atlanta Fed'in en son modeline göre yıllık ekonomik büyümenin yüzde 0.7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Geçen yıl üçüncü çeyrekte yüzde 2 olan ABD ekonomisi büyüme hızının Reuters anketine göre dördüncü çeyrekte yüzde yüzde 1.3'e gerilemesi bekliyor. Fed Aralık toplantısında 10 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti. Faiz yüzde 0,25-0,50 aralığında bulunuyor.