BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  EKONOMİ

FED faiz artırdı

ABD Merkez Bankası (FED), kısa vadeli faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda çeyrek puan artırdı.

Abone ol

ABD Merkez Bankası (FED), kısa vadeli faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda çeyrek puan artırarak yüzde 4.75 seviyesine yükseltti. Böylece FED, 21 ay boyunca 15'inci kez faiz oranlarını artırmış oldu.

FED'in faiz artırım sürecine başladığı 2004 haziranda faizler yüzde 1 seviyesinde bulunuyordu. Son faiz artırımıyla birlikte ABD'de faiz oranları 2001'in Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine erişmiş oldu.

'Artış sürebilir' sinyali

FED'in efsanevi başkanı Alan Greenspan'in 18.5 yıl süren görev süresinin ardından geçn ay FED'in başına geçen Ben Bernanke başkanlığında yapılan toplantıda, faizlerin artırılmasının yanında, önümüzdeki dönemde enflasyonu dizginlemek için bu artırım sürecinin devam ettirilebileceği kaydedildi.

FED açıklamasındaki 'enflasyonu kontrol altına almak için faizlerin artırılmasına devam edilebilir' ifadesi borsaları olumsuz etkiledi. FED kararından önce yükseliş yönünde hareket eden borsalar daha gelen hızlı satışlarla düşüşe geçti.

Dow Jones Sanayi Endeksi 95.57 puan düşerek 11 bin 154 puana indi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 11 puan düşerek 2 bin 304 puandan kapandı.