BIST 9.683
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.427,98
HABER /  EKONOMİ

FED elini çabuk tutabilir

ABD istihdam raporunun ardından yatırım bankaları Fed'den faiz artırım beklentilerini revize ediyor.

Abone ol

ABD’de bir buçuk yılın en güçlü istihdam artışı ve işsizlik oranının yaklaşık 6 yılın dip seviyesine inmesiyle bankalar ABD Merkez Bankası Fed’den ilk faiz artırımı beklentilerini revize etmeye başladı.

JPMorgan 'dan sonra Goldman Sachs da ABD'de faiz artırım beklentisini öne çekti.

ÖNE ÇEKTİLER

Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius, Fed'in faiz artırımına dair öngörüsünü 2016 başından 2015'in üçüncü çeyreğine çektiğini açıkladı. Krizin başından bu yana faizi ilk kez ekonomide toparlanmaya bağlı olarak revize ettiğini ifade eden Hatzius, ABD'nin ilk çeyrekte sert biçimde daralmasının ardından trend üstü bir ivme ile büyüdüğünü kaydetti. Ekonomist ABD'de işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 5,9,, gelecek yıl sonunda ise yüzde 5,4'e ineceğini tahmin etti. JPMorgan Chase de geçen hafta, Fed'in faiz artırımı takvimine yönelik öngörüsünü erkene çekti. Banka analistlerine göre, Fed faiz artırmaya en geç gelecek yılın üçüncü çeyreğinde başlayacak. JPMorgan Chase, daha önce faiz artışının 2015’in son çeyreğinde gerçekleştirileceğini öngörmüştü.

İKİNCİ ÇEYREK DE BİLE OLABİLİR

Bankanın önde gelen analistlerinden Michael Ferroli, iyi gelen işsizlik verilerinin ardından, faiz artırımının 2015'in ikinci çeyreğinde başlatılmasının da ihtimaller dâhilinde olduğunu söyledi. Moody's Başekonomisti Mark Zandi de güçlü istihdam rakamlarının devamı gelirse Fed'in faiz artırım takvimini değiştireceğini dile getirdi.