BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fazladan iki parmağa ne dersiniz?

İnsan eli ne kadar becerikli olsa da, sadece tek eliniz varsa bu robotik ek parmaklar en büyük yardımcılarınızdan biri olacak.

Abone ol

MIT’den (Massachusetts Iinstitute of Technology) bir ekip, insan eline destek olabilecek bir çift robotik parmakeklentisi geliştirmişler.

Tek elle yapılan çeşitli işlerde destek olması amacıyla tasarlanan parmakların, özellikle bir eli olmayan veya kaza geçirmiş kişilere günlük hayatta kolaylık sağlaması amaçlanıyor.

Bir eldiven ve robotik iki parmağın takılı olduğu bileklik giyildikten sonra, eldiven parmak hareketlerini takip ediyor ve ek parmakları uygun şekilde açıp kapatabiliyor. Ele senkron hareket ettikleri için, normalde tek elle taşınamayacak şeyleri taşımak veya tek elle mümkün olmayan aksiyonları gerçekleştirmek mümkün.

Projeyi gerçekleştiren ekipten Prof.Harry Asada ve demoyu yapan öğrencilerinden Faye Wu, bir sonraki hedeflerinin, cihazın daha basitleştirilmiş ve hafif bir versiyonunu yapmak olduğunu söylüyorlar. İleride bu tür robotik destek cihazları katlanıp bir bilekliğe dönüşebilir ve ihtiyaç olduğunda komutla çıkıp hareketlere otomatik destek olabilir hale gelecek.