BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84
HABER /  GÜNCEL

Fazıl Say'ı şikayet eden adam konuştu

Fazıl Say'ın 10 ay hapis cezası almasıyla biten davayı açan Emre Bukağılı konuştu.

Abone ol

Fazıl Say'ın 10 ay hapis cezası almasıyla biten davayı açan Emre Bukağılı "Gelişmiş ülkelerdeki hiçbir hukuk sisteminde inançlara hakaret etme özgürlüğü yok" dedi

Piyanist Fazıl Say hakkında İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce 'Dini Değerleri Alenen Aşağılama' suçundan verilen hapis cezası kamuoyunda büyük yankı bulurken Say'ı savcılığa şikâyet eden mühendis Emre Bukağılı Sabah gazetesine konuştu.ali-emre-bukagili_8454.jpg

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

Fazıl Say'ın aldığı cezanın 'ifade özgürlüğünü ihlal ettiği', bunun 'demokrasiyle ve hoşgörüyle bağdaşmadığı' şeklindeki açıklamalarını samimi bulmadığını söyleyen Bukağılı, "Çünkü herkes bilir ki yasaların bireylere tanıdığı 'ifade özgürlüğü' hiçbir zaman bir başkasının şahsına veya inanç değerlerine hakaret etme hakkı vermez. Sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarında değil, gelişmiş ülkelerdeki hiçbir hukuk sisteminde kişilere ve özellikle de inançlara hakaret etme özgürlüğü bulunmamaktadır" dedi.

Bukağılı şöyle konuştu: "Yapılan bazı taraflı açıklama ve yayınlarda Fazıl Say'a dava açılmasının Türkiye'ye özgü, Türkiye'yi mahcup edecek, fikir özgürlüğüne aykırı bir uygulama olduğu havası estirilmeye çalışılmaktadır. Gerçekte ise tüm gelişmiş hukuk sistemlerinde, özellikle din ve inanca dayanarak hakaret etmek suç olarak düzenlenmiştir" dedi.

Bukağılı, "Fikir beyan ederken başkalarının kişilik, onur ve inançlarına saldırmak 'suç'tur."

ONLARLA BİZİ MEŞGUL ETMEYİN

Başbakan Tayyip Erdoğan, Fazıl Say'a verilen cezaya ilişkin soruya 'onlarla bizi meşgul etmeyin" yanıtı verdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da "Fazıl Say, sanatını icra ettiği için cezaya çarptırılmış değil. Hiç kimsenin insanların inançlarına hakaret etme, küfür etme, aşağılama hakkı ve böyle bir özgürlüğü de yoktur" dedi. Londra'da bulunan Kültür Bakanı Ömer Çelik de "Makul düşünen hiç kimse o sözlerin ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu savunamaz" diye konuştu.

ÜLKEYİ REZİL EDERSİNİZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise şöyle dedi: "Eğer olmayan bağımsız yargıyı sanatçıyı hapse atmak için kullanırsanız o ülkede demokrasi tehlikede demektir. Sanatçınızı mahkum ederseniz yalnız kendinizi değil ülkenizi dünyada rezil edersiniz. Onu yargılayan yargıç aslında kendini yargılamıştır."

YARGI SAÇMALAMA ÖZGÜRLÜĞÜ DESEYDİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fazıl Say'ın cezasına ilişkin, "Daha evvel de söylemiştim. 'Keşke yargımız bu sanatçının attığı adımları saçmalama özgürlüğü çerçevesinde değerlendirseydi" dedi. "Biz ne sayın Fazıl Say'ın ne de herhangi başka vatandaşımızın söyledikleriyle ya da düşündükleriyle yargılanmasından mutlu olmayız" diyen Bağış, şöyle konuştu: "Keşke sayın Say da insanların kutsallarını önemseyip, onlara saygıyla yaklaşsaydı da bu dava süreci hiç başlamamış olsaydı."