BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.491,78
HABER /  POLİTİKA

Torba yasa bunu da değiştirdi!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, yaptığı açıklamayla müjdeyi verdi

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, daha önce sosyal yardımlaşma sisteminin sosyal güvenlik esası çalışan bir sistem olduğunu belirterek, "Şu anda torba yasada bunu değiştirdik. Aileye giren mali toplam para asgari ücretin üçte birinden azsa Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü'nün mali yardımlarından istifade edilecek" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bilkent Otel'de düzenlenen 'Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından düzenlenen Medya Okuryazarlığı Çalıştayı'na katıldı. Çalıştaya Bakan Şahin'in yanı sıra Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Dursun katıldı. Şahin, yaptığı konuşmada, iletişimin en az olduğu yerlerde yeni sorun alanlarıyla karşı karşıya kalındığını anlatarak, "O yüzden bizim son yaptığımız 2011 aile araştırmasında daha net bir şekilde rakamlarla ortaya çıkmayan boşanmalardaki sebep analizlerinde, artık bu çağdan dolayı yaşanan sorunlar boşanmadaki nedenler karşımıza çıkıyor" dedi.

HOLLANDA VE İNGİLTERE TÜRKİYE'YLE YARIŞIYOR

Şahin, internet kullanımında Hollanda ve İngiltere'yle Türkiye'nin yarıştığını belirterek, kitap okumayan, spor yapmayan, görsellik olgusunu oluşturan bir toplumla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Bakan Şahin, çalıştay sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, terör saldırısında ölen sivillerin şehit sayılamasına ilişkin düzenlenemeye ve Meclis'teki torba yasaya ilişkin sorusuna, "Sosyal devlet olarak şehit yakını yanında olmak, gazilerimizin yanında olmak, terör mağduru olan insanların yanında olmak bizim en büyük görevimiz. Biz o yüzden iyi bir mutfak çalışması yaptık. İşin bütün taraflarıyla, uzmanlarıyla bir araya geldik. İlgili Bakanlıklarla gerekli görüşmeleri yaptık. Özellikle şehitlerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının örgüt başlarıyla çalıştık. Sahada yaşanan sorunları çözecek, onların konut imkanlarını, ulaşım imkanlarını veya terörle mücadele operasyonları öncesi ve sonrasında yolda olan olaylarda 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu yasasının istihdam edilmesinden kaynaklı birçok sorun var" cevabını verdi.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Şahin, 20 maddelik temel yasanın bu sorunların bir çözümü olduğunu belirterek, daha önce er ve erbaşların yakınlarından veya ailelerinden muhtaçlık belgesinin istendiğini ve muhtaçlık belgesi alamayan birçok vatandaşın anlaşmalı boşanmak durumunda kaldığını ifade etti. Şahin, "Bunların hepsini biz toplumsal sorun olarak gördük. Bu paketin içinde bunların hepsini değiştirerek düzenleyecek. Evli olan şehit yakınlarımızın ikinci istihdamını alacağız" diye konuştu.

BİR DEĞİŞİKLİK DAHA OLMUŞTU

Torba yasada önemli bir değişikliğin daha olduğunu bildiren Şahin, daha önce sosyal yardımlaşma sisteminin sosyal güvenlik esası çalışan bir sistem olduğunu hatırlattı. Şahin, "Şu anda torba yasada bunu değiştirdik. Hem aileye giren mali toplam para asgari ücretin üçte birinden azsa Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü'nün mali yardımlarından istifade edecek. Hem doğal afet olduğu zaman sosyal yardımlaşma devreye girecek. Hem de şehit yakınlarımızla ve gazilerimizle ilgili burada sosyal yardımlaşma sistemimizden destek vereceğimiz bir altyapıyı oluşturduk. Yani biz her türlü şehit yakınlarının ve gazilerimizin yanındayız" şeklinde konuştu.