BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.417,26

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

İstanbul’u fetheden efsanevi osmanlı padişahı fatih sultan mehmed’in bugün doğumunun 578’inci yılı kutlanıyor.30 mart 1432 tarihinde dünyaya gelen ve 3 mayıs 1481 yılında, genç bir yaşta vefat eden ıı. mehmed, yedinci osmanlı padişahıydı. istanbul’u fethederek “fatih” lakabını alan hükümdar...

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

Olaydan haberdar olan sultan, huzuruna çağırdığı papazların ağzından kendi hikâyelerini dinler ve onlara şöyle der:

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

“Bir teklifim var: sizler İslam adaletinin uygulandığı bu memleketi geziniz, Müslüman hâkimlerin ve halkımın davalarını dinleyiniz. Eğer hayata küsmenize sebep olan adaletsizliği burada da görürseniz gelip bana bildiriniz ve önceden verdiğiniz kararınız doğrultusunda uzlete çekilerek hâlâ küsmekte haklı olduğunuzu kanıtlayınız.”

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

Papazlar zaman kaybetmeden yola çıkarlar. İlk durakları Bursa’dır. Orada şöyle bir olayla karşılaşırlar:
Bir Müslüman’ın, “hiçbir kusuru yok” denilerek bir Yahudi’den satın aldığı atın hasta olduğu ortaya çıkar. Müslüman, sabah olur olmaz kadının yolunu tutar. Ancak kadı henüz gelmemiştir. Bir süre boyunca bekleyen Müslüman, kadının gelmeyeceğini düşünerek atını alıp geri döner ve at o gece ölür. Olayı sonradan öğrenen kadı, atın sahibi Müslüman’ı çağırarak şöyle der:

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

“Eğer geldiğinizde ben makamımda bulunsaydım, atı sahibine iade edip paranızı alırdım. Ancak zamanında daireme gelmediğim için olayların bu şekilde gelişmesine sebep oldum. O yüzden atın ölümünden doğan zararı ben ödeyeceğim.”