BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.475,11

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

İstanbul’u fetheden efsanevi osmanlı padişahı fatih sultan mehmed’in bugün doğumunun 578’inci yılı kutlanıyor.30 mart 1432 tarihinde dünyaya gelen ve 3 mayıs 1481 yılında, genç bir yaşta vefat eden ıı. mehmed, yedinci osmanlı padişahıydı. istanbul’u fethederek “fatih” lakabını alan hükümdar...

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

Bu iki olaya tanık olduktan sonra papazlar İstanbul’a gelerek Fatih Sultan Mehmed’in huzuruna çıkarlar ve şöyle derler:

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

“Bizler artık inandık ki bu kadar adalet ve birbirinin hakkına saygı ancak İslam dininde vardır. Bu dinin insanları başka dinden olanlara bile kötülük yapamazlar. Bu yüzden biz zindana dönme kararımızdan vazgeçtik, sizin idarenizde hiç kimsenin zulme uğramayacağına inandık.
Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

“Bu halkla ben dünyayı bile fethederim”
Henüz 21 yaşında olan ve İstanbul’u fethetmeye karar veren Fatih Sultan Mehmed, orduya katılacak olan halkını imtihan etmek amacıyla sabahın erken saatlerinde tebdil-i kıyafetle başkent Edirne’nin pazarında dolaşmaya başlar. Çarşının bir ucundaki dükkâna giderek birkaç erzak alır. Dükkândan çıkarken elindekilerin yetmeyeceğine kanaat getirip biraz daha erzak ister, ancak dükkân sahibi vermek istemez:

Fatih Sultan Mehmet'in öyküsü

"Ben sana satış yaparak siftahımı yapmış oldum. Başka alacağın varsa şuradaki dükkândan al, çünkü o henüz siftah etmedi.”