BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.422,70
HABER /  GÜNCEL

Faiz oranları artırıldı

Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 2,25 puan artırdı.

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ''karar alıcı'' olarak gerçekleştirdiği, bu ayın ikinci olağanüstü toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını 2,25 puan artırdı.

Böylece gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15'den yüzde 17,25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18'den yüzde 20,25'e yükseldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Kurul, ''uluslararası mali piyasalarda mayıs ayında başlayan hareketliliğin temelinde, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının parasal sıkılaştırma ve faiz artırım sürecinin tetiklediği portföy hareketleri sonucunda, gelişmekte olan ülkelerin mali varlıklarına olan talebin ciddi bir şekilde daralmasının yattığı'' değerlendirmesinde bulundu. Bu talep daralmasının gelişmekte olan ülkelerde, özellikle son üç günde, gerek döviz kurları, gerekse orta ve uzun vadeli faiz oranları üzerinde ekonomik temellerin gerektirdiğinin ötesinde bir baskı yaptığı bildirilen açıklamada, ''Türkiye ise bu gelişmelerden, yurtdışında yerleşiklerin ellerinde tuttukları portföyün yapısının da katkısıyla daha fazla etkilenmiştir'' denildi.

-DEPO ALIM İHALELERİ BAŞLIYOR-

Açıklamada, şu görüşler yer aldı: ''Merkez Bankası, ekonomimizdeki bekleyişleri ve risk algılamalarını da normalin ötesinde etkileyebilen bu hareketliliğin enflasyondaki orta vadeli düşüş sürecine engel olmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda, Merkez Bankası para politikası kararlarının etkinliğini güçlendirmek amacıyla açık piyasa işlemleri yoluyla gecelik para piyasasındaki fazla Yeni Türk Lirası likiditesini azaltmak için depo alım ihalelerine başlayacaktır.

Başkan Yılmaz, bu amaçla hazırlanan düzenlemeyi kurulun bilgisine sunmuştur. Ayrıca, döviz piyasalarındaki likidite durumu etraflı olarak değerlendirilmiş, döviz likiditesinde daralma olduğu tespiti yapılmış, etkin çalışan bir döviz piyasasının fiyat istikrarı hedefi için ön koşul olması nedeniyle Merkez Bankası'nın elindeki araçlar ve mekanizmalar yoluyla döviz likiditesinin sağlanması yolunda Merkez Bankası idare merkezinin etkili bir şekilde müdahalesine Kurul'un tam desteği ifade edilmiştir.'' Açıklamada, orta vadeli enflasyon bekleyişlerini düzeltmek amacıyla Para Politikası Kurulu'nun politika faizlerini gözden geçirdiği ve güçlü bir parasal sıkılaştırmaya daha gidilmesine karar verdiği de bildirildi.

-DEĞERLENDİRME ÖZETİ 28 HAZİRANDA-

Açıklamada, 20 Haziran ve bugün yapılan Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin özetinin, 28 Haziranda birleştirilmiş olarak yayımlanacağı da ifade edildi. Bunun yanında, temmuz ayından itibaren açıklanan aylık enflasyon verilerinin doğru anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla, fiyat endekslerinin açıklanmasını takip eden iki işgünü içinde enflasyon gelişmelerini mercek altına alan teknik bir notun da yayımlanacağı kaydedildi. Ekonomideki son gelişmelerin orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin yansımalarının değerlendirileceği Enflasyon Raporu ise 28 Temmuzda yayımlanacak.

-FAİZ ORANLARI-

Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararla, gecelik faiz oranları, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 17,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 18'den yüzde 20.25'e çıkarıldı. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11'den yüzde 13,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 21'den yüzde 23,25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17'den yüzde 19,25'e yükseltildi.

Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile kurul üyeleri Erdem Başçı (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı), Burhan Göklemez (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı), Mehmet Yörükoğlu (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı), Güven Sak, İbrahim Turhan katıldı. Bu arada, Başkan Yılmaz'ın New York'ta bulunması nedeniyle toplantıyı tele-konferansla yönetti. Para Politikası Kurulu'nun, 17.00-19.00 saatleri arasında yapması gereken kamuoyu açıklaması, saat 19.15'de yapıldı.