BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  EKONOMİ

Faiz kararı için ne dediler?

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, Merkez Bankası'nın politika faiz koridorunu daraltmasını değerlendirdi.

Abone ol

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, Merkez Bankası'nın politika faiz koridorunu daraltmasının para politikalarına dönüş anlamında olumlu bir sinyal olduğunu belirtti. 

Merkez Bankası'nın bugün açıklanan Para Politikası Kurulu kararlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çakıroğlu, Merkez Bankası'nın bugünkü faiz toplantısından sürpriz çıktığını kaydetti.

Merkez Bankası'nın politika faiz koridorunu daraltmasının para politikalarına dönüş anlamında olumlu bir sinyal olduğunu aktaran Çakıroğlu, ''Önümüzdeki dönemde para politikasının etkinliği açısından bankacılık sistemindeki Türk Lirası likidite miktarının seyrinin önemli olacağını hatırlatırken, haftalık ve 1 ay vadeli repo ihaleleriyle sağlanan fonlama miktarının kısılarak bankalar arası para piyasalarında oluşacak faizlerin yükselme ihtimalinin bulunduğu kanaatindeyiz'' ifadelerini kullandı.

Merkez bankası'nın para piyasasındaki faiz seviyelerini yükseltmeyi hedeflemesine bağlı olarak Türk Lirası tarafında hafif çaplı pozitif bir piyasa etkisi beklediklerini vurgulayan Çakıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

''Döviz sepetinin 2.075 seviyelerine doğru gerileyebileceğini düşünüyoruz. Bu durumun özellikle getiri eğrisinin kısa tarafındaki tahviller (2 yıl ve daha kısa vadeli) için olumsuz olabileceğini düşünmekle birlikte, uzun vadeli tahvillerde Türkiye'ye yönelik algılama / beklentilerin çok daha önemli olduğunu hatırlatıyoruz. 

Bununla birlikte getiri eğrisinde yataylaşma yaşanma ihtimali bulunduğu kanaatindeyiz. Son olarak gecelik borç verme faizinde indirime gidilmesi ve zorunlu karşılık oranlarında her hangi bir değişiklik yapılmamasına da bağlı olarak İMKB açışından etkinin görece pozitif olabileceğini düşünüyoruz.''