BIST 9.079
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,51
HABER /  EKONOMİ

Faiz kararı dolar ve borsayı vurdu

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası ABD Doları ve Borsa geriledi. İşte piyasalardan son durum bilgileri...

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PKK'nın politika faizini ve faiz koridorunu sabit tutma kararı sonrası Dolar/TL kuru 2.22'ye kadar geriledi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ise ikinci seansa  105,43 puanlık düşüşle 81.705,07 puandan başladı.

Merkez Bankası'nın faize dokunmamasının ardından dolar düşüşe geçti.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından ilk tepki olarak 2,2258'e kadar geriledi. Karar öncesinde kur 2,2331 seviyesindeydi. Ekonomistlerin ağırlıklı olarak faizlerin sabit tutulması beklentisine karşılık, piyasa oyuncuları son günlerde politika faizi ve/veya koridorun üst bandı olan marjinal fonlama oranında bir faiz indirimi beklentisini fiyatlara yansıtmaya başlamıştı. Bu çerçevede iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi hafta içinde son bir yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8'in altına gerilemiş, TL ise dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmıştı. Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini beklendiği gibi yüzde 8.25'te sabit tutarken, faiz koridorunun üst ve alt bantlarında da değişikliğe gitmedi.

UZMANLAR NE BEKLİYOR?

Analistler, TCMB'in faiz kararıyla aşağı yönlü hareketini sürdüren dolar/TL'nin seyri açısından ABD'de açıklanacak TÜFE, imalat sanayi PMI ve bekleyen konut satışları verisinin de izleneceğini kaydediyor.

Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesiyle kurda yeniden düşüş trendine girildiğini belirten analistler, dolar/TL'nin 2,23'ün altında kapanışlar yapması durumunda 2,21 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, aksi durumda yükselişlerin yaşanabileceğini ifade ediyor.

BORSA DA DÜŞÜŞTE 

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci seansa, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri değiştirmemesinin ardından ilk seansa göre 105,43 puanlık düşüşle 81.705,07 puandan başladı.

Borsa İstanbul pay piyasaları ilk seans kapanışına göre yüzde 0,13 değer kaybederken, dünkü kapanışına göre ise 243,45 puan ve yüzde 0,30 yükseliş kaydetti.

Analistler, TCMB’nin faizlerde değişiklik yapmamasının ardından ikinci seansa düşüşle başlayan BIST 100 endeksinin tahvil-bono ve döviz piyasasına duyarlı hareketinin devam edeceğini tahmin ediyor.

Döviz kurlarının TCMB'nin kararına ilk tepkisinin düşüş yönünde olduğuna dikkati çeken analistler, faizlerin düşürülmemesinin pay piyasalarına negatif etkisinin bu nedenle sınırlı kalabileceğini, öğleden sonra yönü ABD'de açıklanacak TÜFE, imalat ve haftalık işsizlik verilerinin belirleyeceğini kaydediyor.

Dolar/TL TCMB kararının ardından 2,2335'den 2,2257'ye kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,2270 seviyelerinde işlem görürken, gösterge tahvilin bileşik faizi ise yatay bir seyirle yüzde 8,06 seviyesinde bulunuyor.