BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,71
HABER /  EKONOMİ

Faiz indirimi sonrası kredi faizleri ne olur?

Faiz indirimi kararı kredi faizlerini de düşürdü. Merkez Bankası faiz indirimi beklentisiyle birlikte bankalar başka konut ve tüketici kredi faizlerinde indirim yaptı. İşte faiz indiriminin kredi faiz oranlarına yansıması...

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, Merkez Bankası faiz indirimi kararının bankaların kredi faizlerine yansımasını bugünkü köşesinden analiz etti. 

"Bankalar mevduat tarafında hazırlık yaptı" başlıklı bugünkü yazısında Yıldırım, faiz indirimi beklentisiyle bankaların kredi faiz oranlarında erkenden indirime gittiğini yazdı.

Yıldırım, şunları yazdı:

"Merkez Bankası'nın yapacağı faiz indirimine paralel kredi faizlerinde belli bir indirime hazırlanıyor. Bunun en önemli göstergesi en son açıklanan veri olarak 8 Nisan ile biten haftada bankaların mevduat faizlerinde ciddi indirimlere gitmesidir. Merkez Bankası'nın haftalık bazda izlediği bankaların ağırlıklı ortalamalarına göre mevduat faizleri şöyle:

-1 aylık oran yüzde 9.96'dan yüzde 9.42'ye indi. Çok küçük oranlı bir indirim gerçekleştirildi.

- 3 aylık vadede ortalama faiz yüzde 12.02'den yüzde 11.84'e düşürüldü. 16 baz puanlı bir indirim yapıldı. Mevduatın asıl yığıldığı vade de bu.

-6 aya kadar vadeli mevduat faizleri yüzde 12.50'den yüzde 11.75'e çekildi, 75 puan indirim yapıldı.

- 1 yıllık faiz de yüzde 12.70'ten yüzde 11.36'ya indirildi, 1.34 puan indirim yapıldı. En yüksek indirim bu vadede.

- 1 yıldan uzun vadeli mevduatın faizi de yüzde 12.06'dan 11.05'e çekildi ve 1.01 puan azaltıma gidildi.

Uzun vadelilerde daha yüksek oranlı indirime karşılık en az azaltım bir aylıkta.  Belki küsüp gidecek olan mevduat sahibine kısa vadede kalma seçeneği verilmek istenmesinden dolayıdır. "Faizi beğenmiyorsan, 1 aylıkta pek değişiklik yapmadık, burada kal, sonra bakarız" demeye yarayabilir.

Bankalar mevduat faizlerini aşağı çekerek ve dışarıdan tahville borçlanmaya ağırlık vererek kredi faizi indirimlerine belli bir hazırlık yaptılar. Bu nedenle kredi faizlerinde, Merkez Bankası'nın atacağı adımlara göre indirimleri görebiliriz. 8 Nisan itibarıyla tüketici kredi faizi ortalaması yüzde 16.95 düzeyinde ve düşüş yoktu. Konut kredilerinde de yüzde 14.46 indirim yapılmadı. Kredili mevduat hesabı ve ticari kredi kartı hariç olmak üzere sadece ticari kredi faizleri ise 43 baz puan indirimle yüzde 15.08'e çekildi.

KADEMELİ Mİ TOPTAN MI?

Merkez Bankası bugün üst bantta, alt bantta, politika faizinde tek tek ve farklı oranlarda ya da topluca indirimler yapabilir.  İndirimleri belli bir süreye yayabilir veya önden yüklemeli, toptan da yapabilir. Piyasa sattığı günlük dövizden vazgeçebilir. Ortaya yeni bir söylem koyabilir. Merkez'in eli, küresel gelişmelerin de etkisiyle gayet rahat.  Bugünkü açıklamaların yanı sıra gelecek salı günü de yılın ikinci enflasyon raporunu yayımlayacak.  Böylece bir hafta içinde yeni başkanın enflasyon ve para politikaları konusundaki tutumunu bir ölçüde öğrenebileceğiz.