BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.416,30
HABER /  EKONOMİ

Faiz indirim sonrası konut kredileri düşecek!

Faiz indirim sonrası konut kredilerinde uygulanan faizler yüzde 1'in altına düşebilir. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının düşeceğini söyledi.

Abone ol

Merkez Bankası beklenen faiz indirimi kararını verdi. Vatandaş ise faiz indirimi diğer kredi faizlerine yansıyıp yansımayacağı merak ediyor. En çok merak edilen soru ise faiz indirimi sonrası konut kredileri ne olur?

Bu sorunun yanıtını Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum verdi. Kurum, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına inebileceğini söyledi. 

Kurum, Artaş İnşaat'ın Emlak Konut GYO güvencesiyle Başakşehir'de hayata geçireceği "Avrupa Konutları Başakşehir" projesinin lansman töreninde konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi kararı çıkması halinde konut kredisi faiz oranlarında ne gibi gelişmeler beklediğine ilişkin bir soruya karşılık Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim beklentimiz faiz indirimi yönünde. Arkadaşlar tabii şu algıyı da vermememiz lazım; faizlerin dünden bugüne bir anda inip çıkma ihtimali yok. İnsanları beklentiye sokarsak iş farklı bir boyuta gidebilir. Kurulun faizi indireceği yönünde herkesin beklentisi var. Bu faiz indikten sonra da süreç içerisinde piyasa zaten faizi ortalama olarak 1'in altına çekecektir diye düşünüyoruz. İlerleyen süreçte bu daha da azalabilir veya artabilir. Ama bütün piyasayı da faiz inecek diye bir beklentiye sokarsak bu yanlış bir boyuta gider. Burada hassas olmak lazım. Ancak ben yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceğini düşünüyorum."

Kurum, bugün çıkacak muhtemel bir faiz indirimiyle birlikte piyasanın yakın zamanda konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1 seviyesine getireceğini sözlerine ekledi.

HANGİ FAİZ İNDİRİMİ NE ANLAMA GELİYOR ÜST VE ALT BANT NE DEMEK?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu merakla beklenen toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10'a çekti. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı.

Peki hangi faiz indirimi ne anlama geliyor?

ALT BANTTA İNDİRİM: Piyasa tarafından sadeleşme değil, mali disiplinde gevşeme olarak algılanabilir.

POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM: Alt bantta indirim olmaksınız yapılması zor, çünkü politika faiziyle alt bandın eşitlenmemesi gerekiyor. 

ÜST BANTTA İNDİRİM: Tüketici ve kredi faizlerinde indirim ihtimalidir.