BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,59
HABER /  GÜNCEL

Faiz artırımına TEPKİLER!

Merkez Bankası'nın faiz artırımı, ekonomi çevrelerinin değişik tepkilerine yol açtı!

Abone ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Merkez Bankası'nın çıkan sıcak parayı durdurmak, geri çekebilmek için yüksek faiz artışı yaptığını belirterek, "tansiyonu yüksek olan hastaya, tuzlu ayran vermek gibi bir önlem... Esas yüksek tansiyonun nedenini bulmak lazım" dedi.

Aygün, yüzde 1'in altında faiz artışı beklendiğini belirtirken, "Demek ki durum çok ciddi. Sıcak para çıkmasın diye yüksek faiz artırımına gittiler" diye konuştu.

Faiz artırımının para çıkışını önlemeye yetmeyeceğini vurgulayan Aygün, "Pansuman yapmak yerine, hastalığın nedenini bulup çözmek lazım. Sorunun kökenine inmezseniz, bu tablo tekrar karşımıza çıkacak. Esas sorun, cari işlemler açığı... Yılın ilk 4 ayında 12,5 milyar dolar olmuş, yıl sonunda 37 milyar dolara ulaşacak. İthalatı azaltıcı ek tedbirler alınmalı. Tek çare devalüasyon... Zaten avroda-dolarda yüzde 20-25 artış olmuş. Neden devalüasyon olduğu açıklanmıyor?" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da 1,75 puanlık faiz artırımını "Merkez Bankası adına cesur bir karar" olarak değerlendirirken, "26 kez faiz indiriminden sonra ilk kez faiz artırıldı. Umarız bir kez daha gerek kalmaz ve enflasyonist beklentilerdeki bozulma düzelir" diye konuştu.

Başta Merkez Bankası olmak üzere herkesin, paniğe kapılmadan, soğukkanlı bir biçimde davranması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, ekonominin dayanıklılığının test edildiği bugünlerde, ekonomide son 4 yılda sağlanan kazanımların korunmasında, başta ekonomi yönetimi olmak üzere herkese görev düştüğünü kaydetti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da karara ilişkin, "Bu beklenmedik bir şey değil. Reel sektör, piyasalar için önemli olan önümüzü görebilmemiz" dedi.

Avrupa Merkez Bankası ve FED'in belli miktarda faiz artırımına gitmesinin Türkiye'deki piyasalara da yansıyacağını ifade eden Yalçıntaş, "Önemli olan, bu yansımanın mümkün olduğu kadar absorbe edilebilmesi ve bizim bu artıştan mümkün olduğu kadar az etkilenmemizdir. Burada birçok ekonomik aktöre görev düşüyor. Tek bir ekonomik aktörün çalışmasıyla yapılacak bir şey değil" şeklinde konuştu.

Yalçıntaş, Hükümetin bugüne kadar ekonomi politikalarında çok başarılı bir performans gösterdiğini, Türkiye'nin çok ciddi ekonomik reformlar yaptığını ve iş dünyası olarak Hükümetin gerek reform politikalarını, gerekse AB politikalarını her zaman destlediklerini ifade etti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı ve Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 1,75 düzeyindeki faiz artırımının doğru bir rakam olduğunu söyledi.

Özilhan, piyasaların 1 civarında artırım beklediğine işaret ederek, "1,75'lik faiz artırımının doğru bir rakam olduğuna inanıyorum. Merkez Bankası'nın, duruşunu sergilemesi, enflasyonla mücadele isteğinin devam ettiğini göstermesi gerekiyordu. Proaktif davranıp, bir bir yapacağına, 1,75 yapıp Haziran ayı enflasyonun da etkisini azaltabilir. Bu, piyasaların Merkez Bankası'na olan güvenini de pekiştirir. Bununla Merkez Bankası, ana hedefi olan enflasyonla mücadele politikasının aynı şiddette devam ettiğini sermaye piyasalarına inandırmış olacaktır" diye konuştu.

Tuncay Özilhan, faiz artırımının tüketici faizlerini etkileyeceğine, yüksek faiz ve yüksek enflasyonun büyümeyi yavaşlatacağına dikkat çekerek, Türkiye'de enflasyonist ortama karşı alınabilecek en iyi tedbirin faiz olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası'nın yanı sıra hükümetin de enflasyonla mücadele konusundaki mücadelesini geliştirmesi gerektiğini belirten Özilhan, "Popülist politikalardan vazgeçmemiz, bütçe disiplini üzerinde yoğunlaşmamız lazım" diye konuştu.