BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.309,06
HABER /  GÜNCEL

Faiz artırımı toplantısı

MB Para Politikası Kurulu,bugün olağanüstü toplanarak, piyasalardaki gelişmeleri değerlendirecek

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, karar alıcı olarak faaliyete geçtiği yılbaşından beri ilk kez bugün olağanüstü toplanarak, piyasalardaki gelişmeleri değerlendirecek. Faiz artırmasına kesin gözüyle bakılan Kurul'un, bugün yapacağı toplantıda, kısa vadeli faizlerde 0.5-1 puan arasında artırıma gitmesi bekleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına, uzun süredir kurul üyeliği yapan Erdem Başçı ve Güven Sak'ın yanı sıra, geçen hafta başkan yardımcılıklarına atanan Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu katılacak.

KADERİN CİLVESİ
Para Politikası Kurulu'nun tüm üyeleri, AKP Hükümeti döneminde atandı. Faizler, 3 Kasım seçimlerinin ardından iktidara gelen AKP Hükümeti ile Merkez Bankası yönetimi arasında hep tartışma konusu oldu. Hükümet, Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti yönetimini, faiz düşürme konusunda hızlı davranmamakla suçladı. 14 Mart tarihinde Serdengeçti'nin görev süresinin dolmasının ardından yönetime gelen yeni üyeler, bugün faiz artırma kararının altına imza atacak. Böylece, faizleri daha hızlı düşürmesi için Merkez Bankası yönetimine atanan bürokratlar, faizleri artırmak zorunda kalmış oldu.

ARTIŞ BEKLENİYOR
Kurul, bugün yapacağı olağanüstü toplantıda, nisan ayından sonra mayıs ayında da enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasını ve kurlardaki yükselişi değerlendirecek. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hafta sonu gazetelerin ekonomi müdürleriyle yaptığı toplantıda, kişisel olarak düşüncesinin, kısa vadeli faiz hadlerinin artırılmasından yana olduğunu açıklamıştı. Kurul, Serdengeçti'nin görev süresinin dolmasının ardından nisan ayında, kısa vadeli faiz oranlarında yüzde 0.25'lik indirime gitmiş, mayıs ayında yaptığı toplantıda ise faizleri değiştirmeme kararı almamıştı. Bugün yapılacak toplantıda ise 0.5-1 puan arasında bir faiz artırımı bekleniyor. Merkez Bankası'nın 1 puanlık faiz artırımı kararı alması halinde, 0.5'erlik dilimler halinde iki aşamada faiz artırımına gidebileceği belirtiliyor.

BABACAN GÖLGESİ
Bu arada, Merkez Bankası'nın son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalamalara yönelik tutumu, banka içinde de tartışmalara neden oldu. Banka yönetimi, özellikle Devlet Bakanı Ali Babacan'ın banka üzerinde belirleyici olmasından rahatsız. Banka içinde yeni yönetime, 'piyasalara müdahalede geç kalındı' eleştirisi de getiriliyor.

Serdengeçti eleştirilmişti

FAİZLER, AKP Hükümeti ile Merkez Bankası yönetimi arasında hep tartışma konusu oldu. Hükümet, Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti yönetimini, faiz düşürme konusunda hızlı davranmadığı gerekçesiyle eleştiriyordu.


Merkez'de ekip mücadelesi

MERKEZ Bankası içinde son dönemde ekip savaşları da yaşanıyor. Ortaya çıkan görüşler ve cepheler şöyle:

YILMAZ'IN TAVRI

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın, hafta sonu gazetelerin ekonomi müdürleriyle yaptığı toplantıda, kısa vadeli faizlerin artırılmasından yana olduğuna ilişkin açıklamaları, banka içinde rahatsızlığa neden oldu. Bazı banka yöneticileri, 'Merkez Bankası elini belli etti. Bu durum da Merkez Bankası'nın gücünü azalttı' yorumunda bulunarak, Yılmaz'ı eleştiriyor.

BAŞÇI KIRGIN
Banka içinde, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Başçı arasında da tam bir uyumun olmadığı ifade ediliyor. Merkez Bankası Başkanlığı için en güçlü aday olarak görülen ve günlerce başkan olarak anılan Başçı'nın, bu süreçte yaşadıklarından dolayı hükümete kırgın olduğu konuşuluyor. Bu kırgınlığın, yeni Başkan Yılmaz ile ilişkilerine yansıdığı ve Başçı ile Yılmaz'ın ilişkilerinin mesafeli olduğu ifade ediliyor.

BAĞIMSIZLIK VURGUSU
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın, hükümet üyelerinden gelen para politikası konusundaki açıklamalardan rahatsız olduğu da Merkez Bankası kulislerinde konuşuluyor. Başkan Yılmaz, bu tür açıklamaların Merkez Bankası'nın bağımsızlığına zarar verdiğini düşünüyor. Hükümet üyelerinin de Yılmaz'ın konuşmalarında bağımsızlık vurgusunu ısrarla dile getirmesinden rahatsızlık duyduğu ifade ediliyor.

Haber: Hüseyin ÖZAY


Kaynak: Akşam