BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  DÜNYA

Fahri Korutürk'ün arşivinden PKK şeması

12 Eylül Askeri darbesine ilişkin yargılamayı yapan mahkemeye gönderilen belgeler arasında çarpıcı belgeler var.

Abone ol

Mahkemeye gönderilen belgeler arasında dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün arşivinde PKK yapılanması ilişkin dikkat çekici belgeler yer aldı.

Gönderilen belgeler arasında darbe öncesinde yapılan "Sıkıyönetim Koordinasyon Toplantılarının" teyp kaydıda ile Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK ’nın ilk dönemine ilişkin şeması da var. Belgeler arasında, Özel Harp Dairesinin faaliyetlerine ilişkin bir bilgi notuda yer aldı.

Radikal'den Hasan Mesut Benli imzasıyla yer alan özel haberde, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından 12 Eylül Askeri darbesine ilişkin yargılamayı yapan mahkemeye gönderilen belgelerde çarpıcı detaylar var.

DEMİREL'İN APO UYARISI  

16 Nisan 1980 tarihinde yapılan Sıkıyönetim Koordinasyon Toplantısına ise Süleyman Demirel Başbakan sıfatıyla katılıyor. Toplantıda Demirel, o dönemde APO’cular olarak faaliyet gösteren PKK üyelerinin büyük bir bölümünün tutuklanmış olmasına rağmen hala etkili olduğunu anlatarak şunları kaydediyor:

"Bölücü örgütlerin içerisinde en tesirlisi Apo’dur. Yüzde 40 ile yüzde 45 civarında mensuplarının tutuklanmış olmasına rağmen Apo hala seyrini, tesirliliğini sürdürüyor. Sıkıyönetim tedbirlerimizin tedbirleri var ama Siverek yangını söndürülebilmiş değildir."

PKK’NIN İLK ŞEMASI FAHRİ KORUTÜRK'ÜN ARŞİVİNDE

Korutürk arşivinde "APOCULAR" isimli bir şemada PKK’nın ilk yöneticileri ve görevleri ve sorumlu olduğu bölgeler bulunuyor. Arşivde Abdullah Öcalan ile ilgili bir rapor da yer aldı. Söz konusu raporda Öcalan doğup büyüdüğü yer, eğitimi durumu anlatıldıktan sonra şöyle deniliyor:

"Apocular adı bu gurubu oluşturan kişinin adından gelmektedir. 1974 yılında kurulan AYÖD yönetim kurulunda yer alan Öcalan dernek içerisinde doğul gençleri kendi çevresinde toplamak istemesinden dolayı dernek yönetimiyle ihtilafa düşmüş bilahare dernekten uzaklaşmıştır. Abdullah Öcalan AYÖD’den ayrıldıktan sonra doğu ve güneydoğu illerini gezerek kendisine taraftar toplamış ve örgütün ilk çekirdeğini oluşturarak bölge sorunlarını tespit etmiştir."

Haberin tamamını okumak için tıklayın

pkk-semasi.jpg