25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.917
  • Euro2,3205
  • Dolar1,8425
  • Altın623,25
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    22°C

     
  • İzmir
    22°C

     

SAĞLIK

31 Aralık 2010 Cuma 14:310 Yorum4112 okunma

Facebook'u sık kullananların özgüven eksiği olabilir!


Tüm dünyada 500 milyonu aşkın kişi gününün önemli bir kısmını Facebook'ta geçirmeye başlayınca, bu sosyal paylaşım platformu sosyolog ve psikologların da araştırmalarının ilgi odağı oldu.

ağlık problemlerine yol açmasından, gelecekteki iş fırsatlarının kaçmasına neden olmasına, kullanıcılarının kıskançlık duygusunu derinleştirip 'canavar'a dönüştürmesinden, narsistleştirmesine kadar birçok bilimsel iddianın hedefindeki Facebook kullanımı hakkında son aylarda yapılmış bilimsel araştırmalar, ilginç sonuçlara ulaştı.

Ağır Facebook kullanıcı mısınız? Ya Narsist ya da özgüven yoksunusunuz...

Kanada York Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmalara göre, Facebook'taki sayfalarını sık sık güncelleyenlerin çoğu ya narsist eğilime sahip ya da özgüven sorunu yaşayan kişiler.

Georgia Üniversitesi psikologlarının 2008 yılına ait araştırması da, Facebook'a çok fazla güncelleme yapanların narsist eğilimde olduğu sonucuna varmıştı. Narsizmin sadece ilgi çekme ve sevilme isteği olmadığına dikkat çeken psikologlar, bu eğilimin, uzun süreli sağlıklı ilişki yeteneksizliğini beslediğine dikkat çekiyor.

York Üniversitesi araştırması, kızların çekici fotoğraf koymaya yoğunlaşmalarına karşın erkeklerin ise, "About me" kısmında kendilerini methetmeye yoğunlaştıklarına dikkat çekiyor.

"Facebook'ta sükse yapmak istiyorsunuz? Cuma sabahı en iyi zaman"

Özellikle arkadaş sayısı fazla olanlar için Facebook'ta güncelleme yapmak, ya popülariteyi daha da artırmaya ya da birçok güncelleme içinde sizinkinin kaybolup gitmesine neden oluyor.

Sosyal medya pazarlama şirketi Virtrue uzmanları, güncellemelerinizin en iyi dikkati çekeceği zamanın Cuma sabahı öğle vaktine kadar olan zaman olduğunu şöyle açıklıyor:

"Facebook'ta fotoğraflar videolardan yüzde 22, sadece yazıdan oluşan girdilerden yüzde 54 daha fazla tıklanıyor. Öğleden önce yapılan güncellemelerin tamamı, öğleden sonrakilerden yüzde 65 daha fazla tıklanıyor. İstatistiklere göre dikkat çekmek için en iyi gün Cuma. Haftasonları ise en kötü zaman."

Sosyal araştırmalar, insanların 'kendilerine benzeyen' insanlarla aynı yerde çalışmayı, yaşamayı ya da eğlenmeyi tercih ettiğini gösteriyor.

Cornell Üniversitesi uzmanları, Facebook kullanıcılarının, bütün arkadaşlarının kendileriyle aynı düşüncede olduğunu varsayma eğiliminde olduğunu tespit etti. Araştırma sırasında Facebook kullanıcılarına kamplaştırıcı politik konularda tercihlerini belirlemeleri istendi.

Ardından, arkadaş listelerindekilerin bu konularda ne düşündüklerini tahmin etmeleri istendi. Ancak, sonuç hiç de düşündükleri gibi çıkmadı. Araştırma, 'insanlar, arkadaşlarının da kendileriyle hemfikir olduğu konusunda çok yanılıyor' diyor.

Fazla online olanın ders notları aynı oranda düşüyor

Hollandalı psikolog Paul Kirschner, ders çalışırken bir yandan da ara ara Facebook sayfasını kontrol eden öğrencilerin oldukça başarısız olduğunu tespit etti.

219 Amerikan üniversite öğrencisi üzerinde çalışma yapan Kirschner, Facebook kullanıcılarının not ortalamasının 5 üzerinden 3.06 olmasına rağmen Facebook kullanmayanların ortalamasının 3.82 olduğunu tespit etti.

Ohio Üniversitesince 2009 yılında yapılan psikolojik araştırmalar da Facebook kullanımının öğrenim başarısını ciddi şekilde etkilediğini belirlemişti. Buna göre, "Facebook'tan eski sevgilinizi gözleyip durmak sınıfta kalmanıza yol açıyor" sonucu ortaya çıktı.

Sabahları önce Facebook'a sonra tuvalete giriyorlar

Oxygen Media ile Lightspeed Araştırma Merkezinin, sosyal medya kullanıcısı 18?34 yaş arası kızlar üzerinde yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlara ulaştı. Yüzde 34'ü sabahları uyandıklarında tuvalete gitmeden önce Facebook'a girdiklerini itiraf ederken, yüzde 39'u kendilerini Facebook bağımlısı olarak tanımladı. Yüzde 49'u erkek arkadaşının hesabını hackleyerek kontrol etmeyi normal bir davranış olarak görüyor.

"Her şeye rağmen belki de Facebook sizi daha mutlu yapar"

İngiliz Bilgisayar Topluluğu(BCS), sosyal ağlarda çok fazla zaman geçirmenin insanları izole ederek gerçek hayattan kopardığı mitine karşı çıkıyor. BCS araştırmasına göre, Facebook gibi sosyal ağların kullanımı da hayattan tatmin olma yolunda istatistiki olarak kayda değer bir pozitif etki yapıyor.

Kadınlar, düşük gelirliler ve düşük eğitim seviyesindekiler de online yaşamın bu pozitif etkisi daha yüksek...

 

 
Bu elma her derde deva!
 
Haber25 Mayıs 20120 Kez İzlendi!
Abdullah Gül Google'ı gezdiABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, San Francisco'da dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu Silikon Vadisi'ne gitti.
Medya25 Mayıs 2012621 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Yaşam25 Mayıs 2012
Yurdum insanından yaz manzaraları2433 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat25 Mayıs 2012
Eurovision yarı finalinden kareler2256 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleri30156 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 201213703 Kez İzlendi!
O karar sonrası böyle görüntülendi Aşkın Nur Yengi, eşi Haluk Bilginer ile aldıkları ayrılık kararı sonrası bugün Londra’ya uçtu.
Güncel24 Mayıs 201223285 Kez İzlendi!
Polise kılıçla saldırdıOrdu Belediyesi'nin, köy dolmuşlarının şehir içerisine girmesini yasaklayan kararını protesto eden kişi, gözaltına alınmak istenirken kılıçla saldırdığı polislerden birini kolundan yaraladı.
Güncel24 Mayıs 2012
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı 3191 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 2012
Maylo çocukların yüzünü güldürdü2708 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 2012
Bu söz Türkiye'yi salladı61411 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20127771 Kez İzlendi!
Gül'ün ABD temasları Twitter'daCumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin San Francisco kentindeki temaslarını, ''Twitter''dan takipçileriyle paylaştı.
Güncel24 Mayıs 20121982 Kez İzlendi!
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede PKK'ya finansal destek sağlayanlar adliyeye getirildi
Yaşam24 Mayıs 2012
100 operasyonla bu hale geldi21090 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldı31678 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler14376 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012254313 Kez İzlendi!
Regaip Kandili'nde böyle dua edinAllah (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır.
Magazin24 Mayıs 201219727 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Yaşam24 Mayıs 2012
Bu kareler gerçekten şaşırtıyor48698 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Rizeli çay üretici gerildi5192 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Arda ve Sinem'in barış sonrası ilk pozu!74683 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 201216508 Kez İzlendi!
Memur eylemi savaş alanına döndüDiyarbakır’da iş bırakma eylemi yapan memurlar, 4 ayrı koldan Dağkapı Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.. Bir anda savaş alanına dönen cadde ve sokaklarda tazyikli suya hedef olan 1 kişi fenalık geçirdi.

Güncel23 Mayıs 20129475 Kez İzlendi!
Memur eylemine coplu müdahaleMersin'de memurların grev yaptığı sırada Kamusen üyesi yaklaşık 1000 kişi hastane caddesinden Ak Parti ilçe binasına yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı.

Güncel23 Mayıs 2012
Yeni işin hayırlı olsun11605 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Aile boyu çok çılgın bir eylem!15224 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat23 Mayıs 2012
Eurovision yarı finaline nineler geldi60699 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 201224996 Kez İzlendi!
İşte 2012'nin en seksi kadınıÜnlü oyuncu Leonardo DiCaprio’nun eski sevgilisi İsrail asıllı model Bar Refaeli, erkek magazin dergisi Maxim tarafından 2012 yılının en seksi kadını seçildi. 26 yaşındaki model, birinciliğini Twitter’da kutladı.
Magazin23 Mayıs 201216609 Kez İzlendi!
Haluk Bilginer boşanıyor mu?Zuhal Olcay'dan Aşkın Nur Yengi aşkına boşanan Haluk Bilginer'in evliliğinin üstünde kara bulutlar dolaşıyor
Güncel23 Mayıs 2012
Abdullah Gül'ün dosta vefası10224 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur grev yaptı, hayat durdu14997 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Hangi ünlü isim nereli?60580 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...