BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,32
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebook'u kapatmanıza neden olacak araştırma!

ABD’de uyku kalitesi ve Facebook kullanım alışkanlığı üzerine bir araştırma yaptı. Facebook'un uyku düzenini bozduğu ve uyku kalitesini düşürdüğü ortaya çıktı.

Abone ol

ABD’de iki üniversite, uyku kalitesi ve Facebook kullanım alışkanlığı üzerine bir araştırma yaptı. Pittsburgh Üniversitesi ve California Üniversitesi araştırmacıları bu yapılan deneyler ve anketler sonucunda ilginç bulgulara ulaştı. Sonuç şaşırtıcı, Facebook uyku düzenini bozuyor, uyku kalitesini düşürüyor.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in dolabı şaşırttı
Öğrenciler üzerinde yapılan anketlerde, öğrencilerin yatakta uykularının gelmesi için Facebook’a baktığı bilgisine ulaşıldı. Araştırma sonrasında bu bulgu üzerinde yoğunlaştırıldı. Sonuçlar ise şaşırtıcı oldu. Çünkü yatakta uykusunun gelmesi için Facebook’ta vakit öldüren kişilerin uyku kalitesi ve uyku derinliği, normalden daha düşük, yetersiz çıktı. Aksine uyumadan önce Facebook’a bakmayan kişiler, daha kaliteli bir uyku süreci yaşadı.

Uyku kalitesinin ve derinliğinin beklenildiği gibi olmaması, ertesi gün uykusuzluk şikayetlerini beraberinde getiriyor. Dolayısıyla kişiler aynı süre uyusa da, ertesi gün uyku alma konusunda farklar meydana çıkıyor.

Ancak bunun tek sorumlusu Facebook değil. Akıllı telefonların mavi ışığı ve tabii ki Facebook’un kendisi uykudan önce rahatlaması gereken zihni tekrar yoruyor. Yani uykumuzu getirmesi için elimize aldığımız akıllı telefon, evet uykumuzu getiriyor ancak kaliteli bir uyku geçirmemize engel oluyor.

Çözüm ise son derece basit. Araştırmacılar, uykudan en az yarım saat önce akıllı telefon kullanımının sonlandırılması gerektiğini savunuyor. Böylelikle zihin olması gerektiği gibi sakinleşiyor ve kaliteli bir uykuya hazırlanabiliyor.