BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19

Facebook'ta neden 'beğenme' tuşu yok?

Sosyal medya sadece sosyal hayatımızı değil, mimiklerimizi de ele geçirmiş durumda, zira bir mesaj yazarken cümlenin sonuna :) işaretini yapmazsanız küfür etmiş bile sayılmanız mümkün, mecbur koyacaksınız!

Sosyal medya merakımız malum, sabah gözümüz yarı açık twitter'a bakıyoruz, mentionlarda neler var, DM (direk mesaj) gelmiş mi?

Hemen ardından facebook, bakalım yüklediklerimi kimler beğenmiş, kimler ne yorum yapmış, ya beğenmedilerse, mesaj gelmiş mi!

Güzel bir mesaj geldiyse :)

Kötü bir mesaj geldyse :(

O işaretlere sonra geleceğim, başında söylemek istediğim şu, sosyal medya günümüzü şekillendiriyor.

Mutlu ya da mutsuz uyanma sebebimiz caanım teknoloji!

Öyle bir hale geldik ki, bir arkadaşınızın resminin altındaki beğen tuşunu ola ki tıklamadınız, bunun için bile hesap sorabiliyor, sormazsa mutlaka tepkisini sizin fotoğrafınızı beğenmeyerek gösteriyor, valla arayıp beğensene diyene bile şahit oldum yemin ederim! :)

Ne komik bir durum değil mi?

Resmi beğenmek zorundasınız!

Aslında facebook da bunu istiyor, zira aksini isteseydi resmin ya da durum iletilerinin altında "beğenme" diye bir seçenek olurdu!

Yani ya beğeneceksin, ya beğeneceksin!

Sosyal medya sadece sosyal hayatımızı değil, mimiklerimizi de ele geçirmiş durumda, zira bir mesaj yazarken cümlenin sonuna :) işaretini yapmazsanız küfür etmiş bile sayılmanız mümkün, mecbur koyacaksınız!

Ama dikkat, bu işaret çok komik ileti yazdığını sanan birinin iletisinin altına konulursa küçümseme ifadesi olarak algılanabilir, zira sosyal medyada karşı tarafın algısı her şeydir!

O zaman böyle durumlarda "ay çok güldüm" ya da "aşırı aşırısı komik" anlamına gelen :D işaretini koymak lazım.

Yoksa yanlış anlaşılırız!

Ha bir de üzülmemiz gereken fotolar var, "canım çok sıkılıyor" diye durum iletisi yazan arkadaşların içler acısı halleri var.

Şimdi tepki vermesen, e arkadaşlar kara gün içindir, kendini kötü hissettiğini söyleyen arkadaşın iletisinin altında "beğenme" şıkkı olsa ne ala! Ama yok! Bu durumda beğeniyorsun ve hoop arkadaşın kara listesinde yerin hazır!

Ama üzülmeyin onun da çaresi var, hemen yorum bölümüne :( işaretini koyun sizden iyi dost yok, böyle dostunuz olsun bir milyon borcunuz olsun!

Çok kötü olayların video ya da resimlerini koyanlar var mesela. Örneğin bir kullanıcı bebeğe tecavüz haberi koymuş, altında 69 beğeni! en az 500 :( , zaten amk'leri hiç saymıyorum!

İşte bunların tek nedeni "beğenme" tuşunun eksikliği!

Bir de doğum günleri var! Aslında bu uygulama süper bir şey yoksa kim kimin doğum tarihini hatırlayacak bu kargaşa içinde di mi!

Eskiden pasta, çiçek hediye alınır, arkadaşa sürpriz yapılırdı, gerçi hakkını yemeyelim şimdi de var.

Sanal pastalar var mesela, o kadar güzel yapmışlar ki gerçeğini aratmıyor, normal şartlarda para veremeyeceğiniz kadar pahalı çiçekler var hoop bir tıkla arkadaşa gönderebiliyorsun, paket paket hediye de cabası!

Bundan iyisi Şam'da kayısı!

Konuşmayı unuttuk en önemlisi...

Artık her haltımızı yazdığımız için gün içinde neler yaptığımızı, kiminle buluştuğumuzu, ne yemek yediğimizi, kaç bardak çay içtiğimizi, neyi sevdiğimizi herkes biliyor!

Koyduğumuz sırıtan ve düşünceli, esrarengiz resimler de boy boy...

Artık kimse kimseyi merak etmiyor!

Gözlerinin içine baka baka "Seni seviyorum" demeye çekinirdik eskiden, şimdi lay lay lom bir saniyede, bir kaç tuşla söylüyoruz!

Birbirimizi görmek için bahane arardık şimdi her şeyi sosyal medyadan hallediyoruz!

Ve o mesajı bekliyoruz ne garip değil mi, bir mesajla mutlu olabilen, gelmeyen mesajla hüzünlere boğulan bir nesil icat ettik...

İçi bomboş "seni seviyorum" mesajları, koca karanlık bir çukur gibi dibi görünmeyen "seni çok özledim" zımbırtıları...

İnanmak istiyoruz, inanmış gibi yapıyoruz...

Birbirimizin sesini unuttuk artık, kahkahalarını unuttuk..

Artık hepimizin gülüşü aynı sosyal medyada, hepimiz :) diye gülüyoruz, hepimiz :( diye üzülüyoruz, hepimiz diye seviyoruz...

Mesela saygı vardı eskiden, karşımızdakinin fikirlerini eleştireceksek bile uygun kelimeler seçmeye özen gösterirdik...

Artık devir değişti birine mi kızdık, Allah ne verdiyse amk!

Amk deyip geçmeyin, iletinin sonunda o yoksa gülmüyoruz bile artık...

***

Hayatımızı ele geçirdi, duygularımızı belleğine aldı ve biz hala ondan vazgeçemiyoruz...

Sanal sevip sanal seviliyoruz artık...

Ve sanal sevişiyoruz malesef!