BIST 9.561
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.490,93
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebook kablosuz internet için helikopter geliştiriyor

Facebook, dünyanın hala internet ile tanışmamış yarısına da internet ulaştırmanın yollarını bulma arayışını sürdürüyor. Bu çerçevede geliştirdiği yeni bir insansız helikopter ‘drone’u California’da düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı.

Abone ol

Facebook, dünyanın hala internet ile tanışmamış yarısına da internet ulaştırmanın yollarını bulma arayışını sürdürüyor. Bu çerçevede geliştirdiği  yeni bir insansız helikopter ‘drone’u California’da düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı.

“Tether-tenna” adı verilen helikopter hala test aşamasında ama çok önemli bir ihtiyaca vereceği karşılıkla şimdiden ilgi odağı oldu. Kablosuz internet sağlayıcısı bu helikopterin, yıkıcı şiddetli deprem gibi felaket anlarında interneti kesilen afet bölgelerine anında internet sağlayabileceği belirtiliyor.

AFET ANINDA DIŞ DÜNYAYLA BAĞ KURACAK

Facebook’tan yapılan açıklamada, drone helikopterin, afet anında yer hattı bağlantısı kesilen afet bölgesi insanını yeniden birbirleriyle ve dış dünya ile irtibatlandırmaya yardımcı olabilir denildi. Tether-tenna, yerdeki bir enerji hattına ve fiber ağa kablo ile bağlı olacağı için havada günlerce kalabilecek ve bu sürede baz istasyonları çalışmayan bölgedeki herkesin internete bağlanmasını sağlayabilecek. Facebook, helikopterin havada hiç inmeden haftalarca ve hatta en az bir ay kalabileceği şekilde geliştirmeye çalıştıklarını belirtiyor.

BİR DİĞER PROJE CEP TELEFONLARI İÇİN

Facebook’un helikopter dışında üzerinde çalıştığı, internetsiz yerlere internet götürme planlarından biri Free Basics adını verdiği, az gelişmiş ülkelerde cep telefonlarına çok düşük bir ücretle veya ücretsiz, limitli internet sağlayacak programdı. Bir diğeri ise ‘Aquila’ adını verdiği ve güneş enerjisiyle çalışan ve geniş bir alana havadan lazer aracılığı ile kablosuz internet sağlayan sistem. Ancak Free Basics’in büyük coğrafaya sahip az gelişmiş ülkelerde başarı şansının az olduğu görülmeye başlandı.

Aquila ise hala geliştirme ve test aşamasında. Arizona’da geçen yıl yapılan ilk denemede drone yere çakılmıştı. Ancak, drone helikopterin şansı ve kısa sürede hizmete girme şansı diğerlerinden daha yüksek görünüyor.

TEK ŞİRKET FACEBOOK DEĞİL

Facebook, aft bölgelerine havadan internet sağlamanın yollarını arayan tek şirket değil. Massachusetts merkezli drone üreticisi CyPhy Works adlı şirket de, halen benzeri bir projenin üzerineki çalışmalarını sürdürüyor.