BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  GÜNCEL

FIFA Kırım'ı 'Rusya'ya bağladı'

FIFA'nın Rusya 2018 Dünya Kupası için hazırlattığı tanıtım videosundaki Rusya haritasında Kırım da ülkenin bir parçası olarak gösterildi. FIFA videoyu geri çekip, 'Tanıtım filmini yerel şirket hazırlamıştı' diyor.

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) 2018'de Rusya'da düzenlenecek olan Dünya Kupası için hazırladığı tanıtım filminde Kırım, Rusya'ya bağlı olarak gösterildi.

28 Ekim'de FIFA'nın resmi YouTube kanalına yüklenen videoda son dünya kupasının düzenlendiği Brezilya'dan yola çıkan bir top Rusya'ya doğru gidiyor. Top Rusya üzerine geldiğinde harita, Ukrayna'dan ayrılıp tek taraflı olarak Rusya'ya bağlandığını ilan eden Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak gösteriyor.

Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak tanıyan ülkeler şu ana kadar sadece Venezüela, Kuzey Kore ve Suriye.

Tanıtım videosu FIFA'nın YouTube kanalından Perşembe günü kaldırıldı.

Konuyla ilgili FIFA'ya ulaşan Ukraynalı Kyiv Post gazetesi kuruluşun yanıtını şu şekilde aktardı:

"2018 Dünya Kupası'nın resmi logo tanıtımı için Rusya'daki organizasyon şirketi ile çalışıldı. Yerel bir reklam ajansı Bolşoy Tiyatrosu önündeki ışık gösterisini organize etti. Maalesef yerel organizatörün filminde tercih ettiği Rusya haritası gözümüzden kaçtı. Söz konusu bölüm filmden çıkartılmıştır."

Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı danışmanı Markian Lubkivsky, Facebook sayfasından paylaştığı mesajlarda Kiev yönetiminin yapılan hatayla ilgili yasal süreç başlatması gerektiğini savundu.

Lubkivsky, "Uluslararası medya Rusya haritasını yayınlarken nasıl bir harita olduğunu iyi incelemeli. Ukrayna topraklarının Rusya'ya ait gibi gösterilmesi kabul edilemez. Eğer bu tür olaylara tepki göstermezsek ülkemizden geriye hiçbir şey kalmaz" diye konuştu.