BIST 9.440
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,98
HABER /  GÜNCEL

Ezidi sığınmacılar için skandal genelge iddiası!

Türkiye'ye sığınan Ezidiler'e mülteci statü tanınmaması için, ilgili birimlere gizli bir genelge gönderildiği iddia edildi.

Abone ol

Uluslar arası Af Örgütü (AI) Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye gelen Ezidi Kürtler’e statü tanınmaması için, ilgili birimlere gizli bir genelge gönderildiğini iddia etti.
 
Rûdaw’a konuşan Volkan Görendağ, Türkiye’nin Suriyeli mültecileri “geçici mülteci” statüsünde, diğer mültecileri ise “Mülteciler Yasası”na göre barındırdığını söyledi.
 
Şengalli mültecilerin her iki statünün de dışında tutulduğunu söyleyen Görendağ, “Türkiye’ye gelen Ezidiler ne mülteci statüsünde, ne de geçici mülteci statüsünde tutuluyor. Duyumlarımıza göre, Türkiye İçişleri Bakanlığı bu konuda gizli bir genelge yayımlayarak, ilgili birimlere gönderdi” dedi.
 
Suriyeli mültecilerin AFAD’ın tüm olanaklarından, Afganistan ve İranlı mültecilerin ise Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın hizmetlerinden yararlandığını belirten Görendağ, şunları söyledi:
 
“Şengalli ve Iraklı mülteciler ise her iki statünün dışında tutuluyor. Bu uygulama uluslararası yasalara aykırıdır. Araştırmalarımız sürüyor. Eğer bu genelge doğru ise hükümet yetkililerinden bu uygulamadan vazgeçmesini isteyeceğiz.”