BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  EKONOMİ

Eyvah bu yıl da harçlar cep yakacak!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı harçlarının yeni yıldan itibaren artırılacağını söyledi.

Abone ol
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki asgari ücretin 10-11 AB ülkesinden daha üst seviyede olduğunu söyledi. Şimşek konuşmasında yeni yılın ilk zammının ise harçlara yapılacağını kaydetti.

AB ülkeleriyle karşılaştırıldığı zaman Türkiye'nin 10-11 ülkenin üzerinde asgari ücret ve
 TBMM Genel Kurulu'nda 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 13. maddesi kabul edildi.
 
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hatip Dicle'nin fotoğrafını Genel Kurul kürsüsüne getirdi ve onun adına konuştu.
 
Dicle'nin adına 1994'teki tutuklanma ve milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili süreci anlatan Sakık, ''80 binin üzerinde oy aldım. İl Seçim Kurulu benim mazbatamı verdi ama karanlık eller devreye girdi. Madem benim seçilme hakkım yoktu, beni neden YSK oy birliğiyle aday yaptı? Neden seçim kurulu mazbatamı verdi?'' sorularını yöneltti.
 
Dicle'ye verilen mazbatayı grup başkanvekillerine iletmek üzere kavasa veren Sakık, BDP Grubu olarak Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye acil şifalar dilediklerini söyledi.
 
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, AK Parti iktidarının, dolaylı vergilerle, sabit, dar gelirli vatandaşların ''canına okuduğunu'' savundu.
 
Tüketici kredisi ve kredi kartları borç tutarının 250 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Kalaycı, ''Vatandaş daha nereye kadar borçlanabilecek?'' dedi.
 
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ''Ergenekon'un bir Moğol destanı olduğuna'' ilişkin sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
 
Halaçoğlu, ''Sayın Arınç'a tavsiyem, bu konuyu uzmanlık sahası olmayan Türköne'den, Wikipedia'dan değil kendisine bağlı olan Türk Tarih Kurumu'nun bilimsel kitaplarından öğrensin'' dedi.
 
Halaçoğlu, Sayıştay raporlarının TBMM'ye sunulmamasının açıkça Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.
 
YENİ YILDA ZAMLAR GELİYOR
 
Madde üzerinde soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de net asgari ücretin bundan 10 yıl önce 184 TL, bugün 740 TL, artış oranının yüzde 301,5 olduğunu; bu dönemde enflasyonun yüzde 141 civarında arttığını kaydetti. 
 
Reel anlamda asgari ücrette ciddi bir artış olduğunu söyleyen Şimşek, AB ülkeleriyle karşılaştırıldığı zaman Türkiye'nin 10-11 ülkenin üzerinde asgari ücret sunduğunu kaydetti.
 
''Bu yeterli mi, bunlar tartışılabilir. Ancak son 10 yılda asgari ücretin geldiği yer belli'' diyen Şimşek, ''Türkiye, dünya ile rekabet etmek durumunda. Asgari ücretteki artışın makul olması hem çalışan hem istihdam açısından önemli. Burada kesinlikle 'açlığa terk etmek' gibi bir politikadan bahsedilemez'' diye konuştu.
 
Türkiye'de özel sektörün Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının AB'nin neredeyse 6'da 1'i olduğunu belirten Şimşek, harçların yılbaşında muhtemelen en az enflasyon oranında artırılacağını kaydetti.