BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.485,93
HABER /  GÜNCEL

Eymen ez Zevahiri kimdir?

El Kaide lideri olarak Usame bin Ladin'in yerini alan Eymen ez Zevahiri'nin hayat hikayesi, liderlik kapasitesi ve bin Ladin'den ayrılan özellikleri.

Abone ol

El Kaide'nin yeni lideri Eymen Ez Zevahiri, Usame bin Ladin'in karizmasına sahip olmasa da örgütün beyni olarak niteleniyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de doğan ve rahat bir çocukluk geçiren 60 yaşındaki ez Zevahari, aslında bir göz cerrahı.

Ancak bin Ladin'in doktorluğunu üstlenmek dışında mesleğini bir hayli geride bırakan ez Zevahiri, şimdi başına konan 25 milyon dolarlık ödülle Washington'un aranan teröristler listesinde birinci sırada.

Usame bin Ladin gibi o da 11 Eylül 2001'den sonra saklanmaya başladı ve son olarak Afganistan-Pakistan sınırında bir yerlerde Ekim 2001'de görüldü.

Saklandığı yerden Batı'ya karşı cihat çağrısı yaptığı video mesajları yaydı. 8 Haziran'da çekildiği tahmin edilen sonuncusunda da, cihat çağrısını bu kez bin Ladin'in anısına yineledi.

Bir arada tutabilecek mi?

Eymen ez Zevahiri birçok uzmana göre, Mısırlılar ve diğerleri arasındaki ayrımın giderek keskinleştiği El Kaide'yi bir arada tutacak liderlik karizmasına sahip değil.

Uzun süredir Usame bin Ladin'in yerini alacağı tahmin edilse de, Amerikan istihbaratı da onu selefi kadar tehlikeli görmüyor.

Ancak örgütlenme, istihbarat ve planlama gibi konulardaki üstünlüğü genel kabul görüyor.

Genel stratejiyi belirlemenin yanı sıra, 11 Eylül gibi büyük saldırıların asıl planlayıcısının da o olduğu düşünülüyor.

Radikalleşme serüveni

Mısırlı iyi bir aileden gelen Eymen ez Zevahiri'nin babası tanınmış bir doktor, büyükbabası ise El Ezher Enstitüsü'nde müezzindi.

Mısır'daki radikal İslamcı hareket ile çocuk yaşlarda tanıştı ve ilk olarak 15 yaşında, Müslüman Kardeşler örgütüne üyelikten gözaltına alındı.

İleride ise 3 yıl hapis yattı. Ayrıca Devlet Başkanı Enver Sedat'a yönelik 1981'deki suikast ve 1997'de Luksor'daki turistleri hedef alan saldırılara adı karıştı.

Gıyabında ölüm cezasına çarptırıldığı 1980'lerde Mısır'ı terk etti ve ilk olarak Suudi Arabistan'a yerleşti.

Ancak çok geçmeden, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgaline direnişin merkezi konumunda olan Pakistan'ın Peşaver kentini üs seçti.

O günlerde dünyanın dört bir yanından binlerce İslamcı savaşçı bölgeye akın ediyordu. Zevahiri ve bin Ladin de burada tanıştı.

Ez Zevahiri, bu dönemde yaralı Arap savaşçıların tedavisini üstlendi.

1990'ların başında kısa bir süre Avrupa'da yaşadı. Ardından önce Sudan sonra da Afganistan'da tekrar bin Ladin ile bir araya geldi.

Bin Ladin'in sağ kolu oluyor

1998'de Usame bin Ladin'in yayınladığı ve Amerikan hedeflerine saldırı çağrısı yapan fetvanın altında imzası olan beş kişiden biriydi.

Bu tarihten itibaren de bin Ladin'in sağ kolu olarak anılır oldu.

Amerikan mahkemelerinde, 1998'de Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklere yönelik bombalı saldırılar nedeniyle gıyabında yargılandı.

Bir yıl sonra ise Mısır mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

Muhtemelen ölüme en yaklaştığı an, Amerikan ordusunun 2006'daki füze saldırısıydı. Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınlarındaki saldırıda 18 kişi öldü.

2001'de ise Afganistan'ın Kandahar kentinde düzenlenen saldırıda eşi, oğlu ve iki kızının öldüğü yolunda haberler geldi.

Ez Zevahiri'nin tekrar evlendiği ve 2005'te bir kızı olduğu yönünde de bilgiler var.