BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,56
ALTIN 2.493,90
HABER /  GÜNCEL

'Eylemcileri dağıtın' talimatı kimden geldi?

İşte Gezi Parkı'nda olayların büyümesine neden olan Polise "eylemcileri dağıtın" talimatını perde arkası...

Abone ol

Gezi Parkı’nda çadırların yakılmasıyla sonuçlanan müdahalenin altından İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Valisi’ni atlayarak direkt Çevik Kuvvet’e "Eylemcileri dağıtın" talimatı verdiği iddia edildi.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre; Çevik Kuvvet ekiplerinin 29 mayısta gerçekleştirdiği, eylemcilerin çadırlarının yakılmasıyla sonuçlanan Şafak Baskını’nın altından talimat skandalı çıktı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK TALİMATI

İçişleri Bakanlığı ile Başbakanlık, İstanbul Valisi’ni atlayarak direkt Çevik Kuvvet’e “Eylemcileri dağıtın” talimatı verince Şafak Operasyonu gerçekleştirildi. Taksim’de başlayan ve ardından Türkiye’nin her yerine yayılan Gezi Parkı eylemleri konusunda Ankara, süreci sorgulamaya başladı.

İlk etapta, olayların büyümesine neden olan Çevik Kuvvet’in 29 mayısta gerçekleştirdiği Şafak Operasyonu’nun talimatını kimin verdiği mercek altına alındı. Yapılan araştırmada, Şafak Baskını ile ilgili “talimat skandalı” ortaya çıktı. Gezi eylemlerindeki talimat skandalının hikâyesi şöyle:

BAŞBAKAN: "BİR AN ÖNCE BU İŞİ ÇÖZÜN"

Gezi eylemlerinin büyümesine yol açan süreç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bir an önce işi çözün” talimatı ile başladı. Konunun kendisine aktarılmasının ardından olayın Tekel işçileri eylemine dönmesinden endişe eden Başbakan, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Bunu talimat olarak algılayan Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı, jet hızıyla harekete geçip İstanbul’a, “Eylemcileri dağıtın” talimatı verdi. Ancak burada, bir hiyerarşi hatası yapıldı. Talimat, ilin mülki idare amiri olan vali yerine, doğrudan Çevik Kuvvet’e verildi. Çevik Kuvvet de, Ankara’dan gelen talimat üzerine harekete geçerek, olayların fitilini ateşleyen Şafak Operasyonu’nu gerçekleştirdi.

TALİMAT SÜZGEÇTEN GEÇMEDİ

Şafak Operasyonu ile birlikte eylemlerin fitili ateşlenmiş oldu ve kısa süre içinde protestolar yurt geneline yayıldı. İstanbul Valisi, Emniyet Müdürü ve Büyükşehir Belediye Yönetimi, Şafak Operasyonu sırasında bir anlamda “by-pass” edilmiş oldu. Bu da talimatın süzgeçten geçirilmesine ve tüm yönleriyle masaya yatırılmasına engel oldu. Talimat Ankara’dan geldiği için hiç kimse Şafak Operasyonu ile ilgili bir değerlendirmede bulunamıyor. Kapalı kapılar ardında ise, olayların büyümesine neden olan hatanın, by-pass’tan kaynaklandığı konuşuluyor.

BAŞBAKAN'IN EVİ KURTARILDI

Öte yandan, 1 haziran cumartesi gecesi yapılan eylemlerle ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. 1 haziran gecesi, bir grubun Başbakan Erdoğan’ın Keçiören’deki evine gittiği ve eylemcilerin konuta girmesinin ise son anda önlendiği bildirildi.